Något verkade gå fel under avrättningen av Ronald Smith.
1 av 3
Något verkade gå fel under avrättningen av Ronald Smith. - Foto: Polisen/TT
Ronald Smith var dömd för ett rånmord 1994.
2 av 3
Ronald Smith var dömd för ett rånmord 1994. - Foto: Polisen
Han avrättades på torsdagskvällen i Alabama, USA.
3 av 3
Han avrättades på torsdagskvällen i Alabama, USA. - Foto: TT

Avrättning gick fel – den dödsdömde hostade och krampade i 13 minuter

Under en avrättning i Alabama, USA, verkade det som att den dödsdömde fången kände smärta då han hostade och spände sig flera gånger.


Den dödsdömde fången Ronald Smith, 45, avrättades på torsdagskvällen i ett statligt fängelse i Alabama, USA. Han blev den tjugonde fången som avrättades i USA under 2016, och den andra i Alabama. Men något gick inte som det skulle när han fick sina dödliga injektioner, skriver AL.

Han var dömd till döden efter ett brutalt rån där han skjutit och dödat butiksinnehavaren Casey Wilson 1994. Datumet för hans avrättning har sedan han dömdes flyttats fram två gånger.

Enligt praxis i Alabama fick Smith tre injektioner, den första för att han skulle bli bedövad. De andra två var en dödlig blandning som skulle få hans andning att upphöra och hans hjärta att stanna.

Dödsdömda bedövas alltid eftersom de dödliga injektionerna skapar en brännande smärta i hela kroppen. För att vara säker på att den dömde är helt bedövad genomförs två kontroller där en vakt kollar personens ögon, ropar dennes namn och nyper personen i armen.

Ronald Smith. Bildkälla: Polisen

Men något måste gått fel för även om Smith inte reagerade på medvetandetesterna så verkade han känna någon form av smärta enligt en journalist som var vittne till avrättningen.

Under 13 minuter knöt Smith sin näve, rörde på läpparna och verkade stundvis öppna sitt ena öga en aning. Han hostade och hade även svårt att andas.

Smiths sista måltid var tre stycken bitar friterad kyckling och pommes frites. Hans sista ord var "nej ma'm" när han fick frågan om han hade några sista ord.

Smith dödförklarades vid klockan elva på kvällen av en läkare. Efter den dramatiska avrättningen kommer Alabamas avrättningssystem utredas för att se om den bedövande drogen som används är tillräckligt stark, skriver AL.

Nyheter24 har tidigare skrivit om mannen som dömdes till döden efter ett brutalt strypsexmord och att delstaten Texas avrättade en mentalsjuk person trots internationella protester.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du emot dödsstraff?
Tack för din röst!