Dokumentet som tyder på att Jesus var gift.
Dokumentet som tyder på att Jesus var gift. - Foto: Karen L. King / AP / Harvard University

Nya uppgifter: Jesus var gift

Ett koptiskt dokument tyder på att guds son inte var mer än en gift människa. Nu lyfts återigen frågan om Jesus civilstånd.


Hade Dan Brown rätt?

I sin bok Da Vinci-koden skriver författaren Dan Brown bland annat om teorin att Jesus var tillsammans med Maria Magdalena och att de fick barn. Karen Kings upptäckt visar möjligen att verkligheten är på väg att överträffa dikten.

HARVARD. Jesus kan ha varit gift. Det är Harvardforskaren Karen Kings besked till omvärlden efter att hon upptäckt ett papyrusdokument från 300-talet.

"Jesus sa till dem: "Min fru...", står det i fragmentet. Resten av texten har skurits bort.

"Finns inga pålitliga bevis för att han var ogift"

Det har varit en minst sagt infekterad debatt genom århundranden kring Jesus eventuella giftermål och hans sexualitet. Än i dag förbjuder den katolska kyrkan sina präster från att gifta sig eftersom de måste leva i celibat precis som Kristus.

– Kristen tradition har länge hävdat att Jesus var ogift trots att det inte finns några pålitliga historiska bevis för påståendet, säger Karen King enligt Washington Post.

Redan 2010 fick forskaren tag på papyrusfragmentet. Då trodde hon att det rörde sig om en förfalskning men efter att ha studerat det noggrant konstaterar King nu att det är äkta. Det är skrivet på det egyptiska språket koptiska. Dokumentet visar också att Jesus kan ha haft kvinnor bland sina lärjungar.

/
/
/
Fru
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!