- Foto: Vahid Salemi/AP/Scanpix

Judiska bosättare pekas ut efter moskébrand

Fredssamtalen hotas av eldhärjad moské.


VÄSTBANKEN. En moské i norra delen av Västbanken har brunnit. Och medan israeliska utredare pekar på kortslutning som möjlig brandorsak menar flera palestinier att judiska bosättare satt eld på moskén.

Först gick borgmästaren i Lubban al-Sharqiyya, där moskén ligger, ut och pekade ut bosättare som skyldiga till branden. Han fick snart medhåll av Palestinas president Mahmoud Abbas.

"President Abbas fördömer moskébränningen i Lubban al-Sharqiyya som utförts av extremistiska bosättare och säger att ansvaret för den här kriminella attacken vilar på den israeliska regeringen eftersom den israeliska armén skyddar bosättarna." säger representanter för Abbas i ett uttalande enlugt Ynetnews.

Nu hotas i värsta fall fredssamtalen mellan Israel och Palestina i och med branden. USA:s speciella mellanösternsändebud George Mitchell är på plats i Israel vilket tyder på att samtal är nära förestående. Men förtroendet parterna emellan är mycket svagt och moskébranden riskerar att leda till att samtalen skjuts upp eller inte blir av.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!