FN:s generalförsamling har röstat om palestinsk status. Arkivbild.
FN:s generalförsamling har röstat om palestinsk status. Arkivbild. - Foto: Richard Drew/AP/TT

FN röstade för utökad palestinsk status

FN:s generalförsamling har med stor marginal röstat för att ge de palestinska områdena utökade representations- och deltagarrättigheter i organisationen. Sverige valde att avstå i omröstningen.


Generalförsamlingen uppmanar också säkerhetsrådet att "positivt överväga dess begäran att få bli den 194:e medlemmen av FN".

Resolutionen godtogs med 143 röster mot 9, medan 25 länder avstod från att rösta. Den ger palestinierna betydligt större rättigheter att delta i generalförsamlingens sammanträden än de har i dag, men innebär inte att de får rösträtt.

Även Finland avstod

Sverige var ett av länderna som valde att avstå i omröstningen, vilket även länder som Finland, Storbritannien och Lettland gjorde, uppger Sveriges utrikesminister Tobias Billström i ett skriftligt uttalande till TT.

"Sveriges erkännande av Palestina och stödet för en tvåstatslösning förändras inte av vår röst i den här resolutionen. Stegen mot Palestinas fulla medlemskap i FN bör dock inte bara vara symboliska utan del av en tvåstatslösning där Israel och Palestina kan samexistera i fred och säkerhet", meddelar ministern.

Palestinska myndigheten (PA), som styr på den ockuperade Västbanken men inte i Gazaremsan, tycker att omröstningen visar att man förtjänar fullvärdigt medlemskap.

USA och Israel emot

Bland de länder som röstade emot resolutionen fanns USA och Israel. Enligt USA är resolutionen ett sätt att kringgå "processen som leder till fullt medlemskap i FN".

— Vi har sagt från början att det bästa sättet att garantera palestinierna fullständigt medlemskap i FN är att göra det genom förhandlingar med Israel. Det förblir vår ståndpunkt, säger USA:s biträdande FN-ambassadör Robert Wood.

I april lade USA in sitt veto i FN:s säkerhetsråd i en omröstning om frågan.

Israels utrikesminister Israel Katz kallar omröstningen i generalförsamlingen symbolisk, och hävdar i en kommentar på X att den visar att "våld lönar sig".

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!