Israelisk militär står bredvid en lastbil fullastad med palestinska fångar. Bilden är tagen den 8 december förra året och det går inte att säga om fångarna på bilden har hamnat på fånglägret som omnämns i texten.
Israelisk militär står bredvid en lastbil fullastad med palestinska fångar. Bilden är tagen den 8 december förra året och det går inte att säga om fångarna på bilden har hamnat på fånglägret som omnämns i texten. - Foto: Moti Milrod/AP/TT

Visselblåsare vittnar från israeliskt fångläger

Män i grå träningsoveraller i rader på tunna madrasser bakom taggtråd. I stort sett alla har ögonbindel och deras huvuden hänger tungt under strålkastarljuset. Det är bilder från det israeliska fånglägret Sde Teiman som nu läckt till CNN.


På en militärbas som också fungerar som fångläger i Negevöknen hålls palestinier fängslade. För CNN berättar visselblåsare på Sde Teiman om hur fångar fått lemmar amputerade till följd av skador efter konstant bärande av handklovar, medicinska ingrepp som ibland utförs av underkvalificerade läkare och hur lukten av infekterade sår tar över luften.

Enligt visselblåsarnas uppgifter är lägret uppdelat i två delar. Den ena delen hyser cirka 70 palestinska fångar under extrema förhållanden där de bland annat bär ögonbindel och inte får prata med varandra. Den andra delen består av ett fältsjukhus. Fångarna där är fastspända i sina sängar, bär blöjor och matas genom sugrör.

— De tog av dem alla kläder och allt som påminner om mänsklighet, berättar en visselblåsare på fältsjukhuset för CNN.

Anklagelser granskas

I en skriftlig kommentar till CNN skriver den israeliska armén att de säkerställer ett korrekt uppförande gentemot fångarna och att alla anklagelser om tjänstefel granskas därefter. De skriver också att de inte har kännedom om olaglig användning av handfängsel.

Enligt den israeliska armén får alla fångar tillbaka sina kläder efter att det slagits fast att de inte utgör en säkerhetsrisk. Däremot har de inte rakt ut förnekat att fångars kläder tas tillvara eller att de tvingas att bära blöjor.

44 dagar

Läkaren Mohammad al-Ran satt i ett fångläger i 44 dygn, berättar han för CNN.

— Vi såg fram emot nätterna så vi kunde sova. Sedan såg vi fram emot nästa morgon med förhoppningen om att vår situation kanske skulle förändras, säger han.

Enligt israelisk lag får militären hålla kvar människor i 45 dygn utan en arresteringsorder. Efter det måste de överföras till det formella fängelsesystemet där runt 9 000 palestinier hålls fängslade under förhållanden som märkbart försämrats sedan den 7 oktober, enligt människorättsgrupper.

Rapporteringen om övergrepp i fångläger har sedan tidigare förekommit i andra medier, däribland israeliska Haaretz. Antalet fångar i lägren är okänd, men långt ifrån alla palestinska fångar hamnar i läger.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!