Franziska Giffey är ordförande för socialdemokratiska SPD i Berlin och medlem i delstatsregeringen. Arkivbild.
Franziska Giffey är ordförande för socialdemokratiska SPD i Berlin och medlem i delstatsregeringen. Arkivbild. - Foto: Christophe Gateau/AP/TT

Man gripen efter attack mot tysk S-topp

Den tyska politikern Franziska Giffey från socialdemokratiska SPD har angripits i Berlin, rapporterar tyska medier. En misstänkt gärningsman har gripits i fallet som utreds av federal polis.


Attacken skedde på tisdagseftermiddagen, då Giffey besökte ett bibliotek i Rudow i sydöstra Berlin och en man plötsligt slog henne i bakhuvudet med en påse med hårt innehåll.

Enligt uppgift till public service-kanalen RBB hade hon inga livvakter med sig.

Gärningsmannen flydde platsen, men polis kunde snabbt identifiera den misstänkte och grep honom senare på tisdagen. Mannen är i 70-årsåldern och har tidigare utretts för misstankar om "hatbrott" och frågor som rör "landets säkerhet".

Giffey, som tidigare var borgmästare i Berlin och nu sitter i delstatsregeringen med ansvar för närings- och energifrågor, fick föras till sjukhus med lättare skador men är åter i tjänst.

Attacken är den senaste i en rad våldsdåd mot politiker på vänstersidan i Tyskland. Senast i förra veckan slogs Matthias Ecke, som toppar SPD:s lista i EU-valet i delstaten Sachsen, medvetslös när han satte upp valaffischer.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!