Pridefirande i Köpenhamn i augusti 2021.
Pridefirande i Köpenhamn i augusti 2021. - Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix via AP/TT

Mäktiga sponsorer lämnar pride: "Politisering"

En rad tunga samarbetspartner drar sig ur årets Copenhagen Pride. Bakom sponsorflykten ligger en kontrovers kopplad till det pågående kriget mellan Israel och Hamas. Organisationens politiska ordförande träder samtidigt tillbaka.


Google Danmark och transportkoncernen DFDS sällar sig till bland andra läkemedelsjätten Novo Nordisk, resebolaget Tui och rederibjässen Mærsk och meddelar att de inte längre stöttar festivalen, rapporterar danska medier.

DFDS vd Torben Carlsen uppger att arrangören har "blandat in Gazakonflikten".

— Budskapet om mångfald och inkludering är inte det enda som ingår när man är partner med Copenhagen Pride, säger han till tidningen ShippingWatch.

Även arbetsgivarorganisationen Dansk Industri har valt att lämna, med motiveringen att "ökad politisering" gjort att pride inte längre är en "inkluderande gemenskap".

Turbulensen kring årets pride i Köpenhamn – som hålls 10–18 augusti – inleddes i februari, när organisationen i ett pressmeddelande uppges ha bett samarbetspartner att ta ställning i kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas. Pride har sedermera backat från utspelet.

I en kommentar till tidningen QX uppger dock talespersonen Benjamin Hansen att Copenhagen Pride står fast vid sin ståndpunkt:

"Vi är varken för eller emot någon demokratiskt vald regering, precis som vi inte begär att våra partner ska vara det. Vi förbehåller oss dock rätten att kritisera kränkningar av mänskliga rättigheter.”

På onsdagen meddelar även organisationens politiska ordförande Lars Henriksen att han lämnar sin post.

Copenhagen Prides politiska ordförande Lars Henriksen (till vänster i bild) lämnar sin post efter kritiken. Här syns han tillsammans med Danmarks kronprinsessa Mary vid en konferens i Köpenhamn 2021.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!