Palestinier blickar mot rök som stiger efter ett israeliskt flyganfall mot gränsområdet vid Rafah. Bilden togs under tisdagen.
Palestinier blickar mot rök som stiger efter ett israeliskt flyganfall mot gränsområdet vid Rafah. Bilden togs under tisdagen. - Foto: Ramez Habboub/AP/TT

Bomber och desperation i Rafah

Israels bombardemang mot den överfulla gränsstaden Rafah i Gaza fortsätter och hjälporganisationer larmar om en katastrofal situation. Parallellt inleds ännu en runda förhandlingar om vapenvila i Kairo, med "alla sidor" närvarande.


Fakta: Gazakriget

Den islamistiska extremistgruppen Hamas anföll Israel på morgonen lördagen den 7 oktober förra året. Omkring 1 150 personer beräknas ha fallit offer för terrorattacken, merparten av dem civila, och fler än 200 personer togs gisslan.

Israel svarade med att förklara krig. Man har belägrat Gaza, bombat området ihållande och gått in med markstyrkor i uttalat syfte att tillintetgöra Hamas.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har närmare 35 000 människor dödats i israeliska anfall i Gaza sedan krigsutbrottet. Stora delar av områdets bebyggelse har jämnats med marken och hjälporganisationer larmar om svår hungersnöd.

Omkring 100 personer hålls enligt Israel fortfarande gisslan av Hamas. Därutöver har flera ur gisslan dött under tiden i fångenskap.

De tidiga onsdagstimmarna i Rafah skakades av bomber och granateld. Tv-bilder från nyhetsbyrån AFP visar hur palestinier drar fram blodiga anhöriga ur rasmassor, sedan hus förstörts i bombardemang.

— Vi lever med en extrem rädsla och evig ångest, säger 29-årige Muhanad Ahmad Qishta till AFP.

Bara timmar tidigare hade israeliska stridsvagnar rullat in i staden och bland annat ställts upp vid gränsövergången mot Egypten. Hjälporganisationer larmade om ett tvärstopp i flödet av lastbilar med nödhjälp till det krigshärjade området.

Oklart om övergång

Från omvärlden, bland annat Israels allierade USA, höjdes omedelbart krav på att övergången skulle öppnas.

— Det är oacceptabelt att gränsövergångarna hålls stängda, sade Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre.

Utspelet innefattade även den närliggande gränspassagen Kerem Shalom mot Israel. I söndags stängdes den helt med hänvisning till att terrorstämplade Hamas avfyrat granater mot israeliska soldater där, ett dåd som tog fyra liv.

Tidigt på onsdagen meddelade Israel att Kerem Shalom öppnat, men FN-organet Unrwa sade att övergången förblev stängd.

På denna bild, som tillhandahållits av Israels militär syns en stridsvagn med en israelisk flagga som kör in till Gaza-sidan vid gränsövergången Rafah på tisdagen.

När det gäller den stängda gränsövergången i Rafah gör den israeliska militären gällande att den "användes för terrorsyften", att granatattacken mot Kerem Shalom kom just därifrån.

I Rafah finns i nuläget över en miljon palestinier som hörsammat Israels uppmaning att fly kriget dit. I veckor har omvärlden avrått Israel från att gå in med markstyrkor i den överfulla staden, men nu verkar det ändå ske. Israel hävdar att ledare inom extremiströrelsen Hamas gömmer sig i staden. Det var Hamas attack mot Israel den 7 oktober, då omkring 1 200 människor dödades och gisslan togs, som blev krigets startpunkt.

Rafahbor uppmanas nu att söka skydd i karga sandområden utanför staden som påstås vara säkra, men där det vittnas om misär.

USA bedömer att Israels framryckning i Rafah är begränsad. Anonyma källor har dock vänt sig till internationella medier och berättat att USA pausade en vapenleverans till Israel förra veckan, då man hyste farhågor kring Rafah.

"Sista chansen"

Parallellt fortsätter krigföringen i andra delar av Gaza. Minst sju personer i samma familj ska på onsdagen ha dödats i ett flyganfall mot staden Gaza i norr.

Och i Kairo har förhandlingarna om en vapenvila återupptagits. Hamas lät härom dagen meddela att den kunde acceptera ett avtal – men villkoren för det man sade sig kunna acceptera uppgavs från annat håll skilja sig från det förslag som låg på bordet.

En stötesten är hur länge vapenvilan ska vara. En Hamaskälla hävdar att samtalen är "sista chansen" för Israel att få hem gisslan.

Palestinier går igenom rasmassor som återstår av ett stort bostadshus i som bombats sönder i Rafah. Bilden togs under tisdagen.
TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!