Rök stiger efter en israelisk flygräd nära gränsen mellan Egypten och Gaza. Bild från 6 maj 2024.
Rök stiger efter en israelisk flygräd nära gränsen mellan Egypten och Gaza. Bild från 6 maj 2024. - Foto: Ramez Habboub/AP/TT

"Hållbart lugn" – orden splittrar parterna

Förhandlingarna om en vapenvila fortsätter mellan Hamas och Israel på tisdagen. Samtidigt har den israeliska armén tagit kontroll över gränsövergången vid Rafah i södra Gaza, skriver The New York Times.


Under måndagskvällen kom beskedet att terrorstämplade Hamas hade accepterat ett förslag om vapenvila som Israel sedan nobbade.

Det förslag om utbyte av gisslan och fångar samt vapenvila som Hamas på måndagen kunde acceptera hade mindre ändringar jämfört med det förslag som Israel och USA nyligen presenterade för gruppen, enligt två tjänstemän som känner till det reviderade förslaget, skriver New York Times.

Gisslan skulle friges

Enligt förslaget skulle Hamas frige gisslan – kvinnor, äldre och personer i behov av medicinsk behandling – i utbyte mot en sex veckor lång vapenvila och frigivning av ett mycket stort antal palestinska fångar.

Israel hade krävt att 33 personer ur gisslan skulle släppas, men det är oklart hur många kvinnor och äldre som fortfarande är i livet och förslaget kan då innefatta kropparna från de avlidna, skriver tidningen.

I avtalet talas det även om ett "hållbart lugnt", vars innebörd tolkas på olika sätt av de stridande partnerna och ser ut att bli en friktionspunkt.

Hamas tolkade innebörden som ett slut på kriget, där Israel skulle stoppa sina militära aktioner och dra tillbaka sina trupper från Gaza, enligt en tjänstemän. Samtidigt förväntades Israels premiärminister Benjamin Netanyahu motsätta sig den definitionen, skriver tidningen.

Motsätter sig permanent vapenvila

En tjänsteman sade att förhandlingsparterna enades om termen "hållbart lugn" för flera veckor sedan, efter att Israel motsatt sig alla hänvisningar till en "permanent vapenvila". Israel har konsekvent sagt att de motsätter sig alla avtal som uttryckligen kräver detta eller ett slut på kriget, enligt The New York Times

Den israeliske premiärministerns kansli sade att även om det nya förslaget inte uppfyllde Israels krav, skulle landet fortfarande skicka en delegation till samtalen i hopp om att nå en överenskommelse under tisdagen.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!