Räddnings- och sökarbete vid det rasade huset i George.
Räddnings- och sökarbete vid det rasade huset i George. - Foto: AP/TT

Dödligt husras i Sydafrika – många saknas

Flera personer har hittats döda och många därtill saknas sedan ett flervåningshus rasat samman i Sydafrika.


Byggnaden ligger i staden George. Det pågick ett byggarbete när raset skedde på måndagseftermiddagen, fler än 70 personer bedöms ha befunnit sig på platsen då.

Tidigt på tisdagsmorgonen bekräftar myndigheterna fem dödsfall, rapporterar nyhetssajten News 24. 24 personer har hittats vid liv i rasmassorna. Närmare 50 personer söks ännu.

Det är väldiga mängder betong som har rasat samman och det kan ta lång tid att röja undan det i sökandet, enligt Colin Deiner vid den regionala räddningstjänsten.

— Med så många människor som sitter fast i en sådan byggnad blir det som att leta efter en nål i en höstack. Man behöver bokstavligt talat bryta sig genom betongen och skära genom armeringen, säger han.

President Cyril Ramaphosa uttrycker sitt deltagande i anhörigas sorg, samt uppmanar till en grundlig utredning av omständigheterna kring raset.

— Våra tankar är med familjerna och alla de drabbade som fortsatt väntar på besked om sina nära och kära, säger Georges borgmästare Leon van Wyk.

Staden George ligger centralt längs med Sydafrikas södra kust, i Västra Kapprovinsen, omkring 40 mil öst om Kapstaden. Där bor drygt 150 000 människor.

Under den rasade byggnaden finns ett underjordiskt garage. Räddningsarbetet har pågått under natten, med strålkastare och grävskopor.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!