Pentagons talesperson Pat Ryder. Arkivbild.
Pentagons talesperson Pat Ryder. Arkivbild. - Foto: Kevin Wolf/AP/TT

USA: Nödhamn i Gaza under uppbyggnad

En provisorisk hamn har börjat byggas i Gaza, enligt besked från den amerikanska militären. Den sedan tidigare utlovade hamnen är tänkt att underlätta för hjälpleveranser som kommer sjövägen.


"Jag kan bekräfta att amerikanska militära fartyg. . . har börjat bygga de inledande stadierna av den tillfälliga piren" sade militärens talesman Pat Ryder till journalister på torsdagen.

Hamnen kommer i praktiken bestå av flytande pontoner som har satts ihop till en större brygga. Enligt amerikansk plan ska den kunna tas i bruk i början av maj.

Nödhjälpen ska först anlända till Cypern för att inspekteras innan vidare resa över havet österut mot Gaza. Mindre fartyg kommer att plocka upp hjälpen när den levereras av större fartyg. Väl vid bryggan kommer det att föras i land med hjälp av lastbilar. Till en början väntas omkring 90 lastbilar kunna leverera hjälp varje dag, vilket sedan ska utökas till 150 lastbilar.

Israels militär ansvarar för att förankra piren i land och inga amerikanska soldater kommer att arbeta på marken i Gaza, enligt talespersonen Ryder.

USA:s president Joe Biden tillkännagav planerna på en provisorisk hamn eller pir i början av mars. Möjligheterna att föra in förnödenheter till Gazaremsans hårt drabbade civilbefolkning har varit väldigt begränsade under krigets gång och Israel har anklagats för att aktivt sinka leveranser som kommit landvägen. Hjälp har bland annat släppts över området från flygplan.

Så fungerar den amerikanska nödhjälpshamnen som skall byggas i Gazaremsan.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!