Sommaren 2021 dödades milismän från den proiranska gruppen Hashed al-Shaabi i ett amerikanskt flyganfall mot förläggningar i Irak som användes av gruppen. Natten till lördagen tros gruppen, nu en del av den irakiska armén, ha varit mål för en attack från luften mot en bas i södra Irak. USA förnekar inblandning. Arkivbild.
Sommaren 2021 dödades milismän från den proiranska gruppen Hashed al-Shaabi i ett amerikanskt flyganfall mot förläggningar i Irak som användes av gruppen. Natten till lördagen tros gruppen, nu en del av den irakiska armén, ha varit mål för en attack från luften mot en bas i södra Irak. USA förnekar inblandning. Arkivbild. - Foto: Khalid Mohammed/AP/TT

En död i explosion vid militärbas i Irak

En person uppges ha dödats och flera skadats i en explosion vid en militärbas i södra Irak under natten mot lördagen. Enligt Iraks säkerhetstjänst fanns inga drönare eller stridsflygplan i luften vid tidpunkten.


Källuppgifter under natten gjorde gällande att en "bombattack" drabbat militärbasen Kalso i närheten av staden Iskandariya. Men senare på lördagen rapporterar luftförsvarsledningen "inga drönare eller stridsflygplan i luftrummet i Babylonprovinsen före eller under explosionen", enligt den irakiska säkerhetstjänsten.

På basen finns bland annat styrkor ur den tidigare paramilitära proiranska gruppen Hashed al-Shaabi, nu del av den irakiska armén, förlagda.

Gruppen säger i ett uttalande att en "explosion" ägt rum och att personer och materiel skadats. En källa från inrikesdepartementet talar om en död och åtta skadade medan en militärkälla endast talar om att tre irakiska militärer samt lagerlokaler har skadats.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att delar av Hashed al-Shaabi fram till i februari deltog i drönar- och raketattacker mot USA-styrkor i Irak.

USA:s ledningscentral för Mellanöstern, Centcom, uppger på plattformen X att USA inte utfört några attacker vid tiden för den nu aktuella. Rapporter om att USA skulle ligga bakom stämmer inte, enligt Centcom.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!