- Foto: Henrik Montgomery/TT & Stella Pictures

Jobba deltid med full lön – redan efter sommaren

Fyradagarsvecka har länge diskuterats, men nu kan den bli verklighet för vissa. En ny studie i Sverige ska låta anställda arbeta 80 procent med full lön, och rekryteringen av företag är i full gång.


Att arbeta fyra dagar i veckan istället för fem har länge varit på tapeten. Nu kan det bli verklighet för ett 20-tal företag som får kortare arbetsvecka med bibehållen lön, som en del av en sex månader lång studie, rapporterar Dagens Nyheter

Studien utförs av den ideella organisationen 4 Day Week Global, som studerar effekterna av kortare arbetsveckor och startades på Nya Zeeland. Sedan kommer studien följas av ett forskarteam lett av Lena Lid Falkman, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm och lektor vid Karlstads universitet.

Okända lagen i trafiken kan ge 1 000 kronor i böter 

Fördelar med kortare arbetsvecka 

Sverige är ensamt i Skandinavien med att ha 40-timmars arbete per vecka. Både Danmark och Norge har gått ner 37 respektive 37,5 timmars arbete per vecka. 

– Jag är intresserad av hur vi kan jobba smartare och tror att framtidens arbetsliv måste innehålla mer återhämtning för att vi ska kunna prestera och må bättre. I dag pekar sjuktalen i många fall åt helt fel håll, säger Anna-Carin Alderin, svensk representant för 4 Day Week Global, till Dagens Nyheter.

En svensk studie ska testa fyradagarsveckan med full lön. Foto: Stella Pictures

De får fyradagarsvecka

Rekrytering till studien är i full gång och just nu är fem arbetsplatser klara. Men målet är att komma upp till runt 20 stycken. Sedan kör studien igång den 1 november och varar i sex månader.

– Jag för dialog både med privata, kommunala och regionala arbetsgivare. Det är ganska blandat, något logistikföretag, något elbolag, säger Alderin till tidningen.

Vad som avgör att en arbetsplats får vara med i studien skiljer sig. Vissa arbetsplatser är hårt drabbade av sjukskrivningar, några har svårt att rekrytera och andra att behålla sina anställda.

– Jag är framför allt intresserad av hur anställda kan leverera lika mycket jobb på kortare arbetstid och vad de gör med tiden de blir lediga, säger Falkman.

Därför höjs din hyra med tusentals kronor i slutet av april

Vanliga familjer betalar nu över 10 000 för mat – i månaden

Sommarjobb 2024: Branscherna med störst chans till jobb

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!