Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock i Israel.
Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock i Israel. - Foto: Leo Correa/AP/TT

Netanyahu hävdar rätt att hämnas Irans attack

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu står fast vid rätten att hämnas Irans massiva men misslyckade attacker. Europeiska utrikesministrar vädjar om begränsade och "smarta" attacker.


Efter ett möte med Storbritanniens och Tysklands utrikesministrar David Cameron och Annalena Baerbock i Jerusalem sade Netanyahu att Israel kommer att "göra allt som är nödvändigt för att försvara" landet.

Utspelet grusade de brittiska och tyska regeringarnas förhoppningar om en viss återhållsamhet i det militära svaret efter Irans drönar- och robotattacker den 13 april.

Iransk militär under en parad på en militärbas i norra Teheran.

Cameron i sin tur vädjade i samtalet om israelisk återhållsamhet, med ord som "smart och begränsad".

Den konservative Cameron ville samtidigt se skärpta och utvidgade sanktioner mot Iran, något som Frankrikes president Emmanuel Macron upprepade på onsdagskvällen.

Medieuppgifter i Israel gjorde gällande att landets ledning beslutat hur svaret mot Iran ska genomföras, men att tidpunkt ännu inte bestämts. Det framkom inte hur en israelisk vedergällning skulle se ut.

Iran firade på onsdagen den "framgångsrika" attacken mot Israel under en årlig militärparad, då en rad drönare och långdistansrobotar visades upp.

I samband med paraden varnade president Ebrahim Raisi återigen Israel för en motattack. Minsta aggression från Israels sida kommer att leda till "en kraftig och allvarlig respons", hävdade Raisi.

Den senaste konflikten mellan ärkerivalerna Israel och Iran trappades upp när Irans konsulat i Syriens huvudstad Damaskus attackerades den 1 april.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!