Tre kvinnor lägger blommor nära köpcentrumet i östra Sydney söndagen den 14 april, efter att flera personer knivhuggits till döds dagen innan.
Tre kvinnor lägger blommor nära köpcentrumet i östra Sydney söndagen den 14 april, efter att flera personer knivhuggits till döds dagen innan. - Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Mötte knivman med stolpe – kan få medborgarskap

En besökande fransman försökte stoppa knivmannen som dödade flera personer i ett köpcentrum i Sydney i helgen. Nu kan han belönas med medborgarskap, föreslår Australiens premiärminister Anthony Albanese.


Fransmannen har fått smeknamnet "stolpmannen" sedan han plockade upp en stolpe och konfronterade gärningsmannen i en rulltrappa för att förhindra fler offer under lördagens attack.

Albanese hyllar fransmannens agerande.

— Det här är en person som vi skulle välkomna som australisk medborgare, även om det skulle vara en förlust för Frankrike. Vi tackar honom för hans extraordinära mod.

— Det säger mycket om mänsklighetens natur i en tid då vi står inför svåra frågor – att någon som inte är medborgare i detta land stod modigt högst upp i rulltrapporna och hindrade gärningsmannen från att ta sig till en annan våning och eventuellt orsaka ytterligare blodbad på medborgarna.

Gärningsmannen – som sköts ihjäl av polis – uppges ha varit psykiskt sjuk. Fem kvinnor och en man dödades i attacken.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!