En israelisk stridsvagn kör över en åker i gränsområdet mellan Gazaremsan och södra Israel i februari.
En israelisk stridsvagn kör över en åker i gränsområdet mellan Gazaremsan och södra Israel i februari. - Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

Satellitbilder: Tredjedel av Gazas åkrar borta

Över en tredjedel av Gazas jordbruksmark har förstörts i kriget, enligt bilder tagna av FN:s satellitanalysorgan Unosat. Kostnaden för förödelsen i Gaza är hisnande.


Gazas jordbrukare har länge livnärt sig på att odla vete, oliver och jordgubbar. Kriget har till stora delar satt stopp för det. Bombardemang, beskjutning och tunga militärfordon har ödelagt tusentals kvadratkilometer brukbar mark.

I oktober – när det storskaliga kriget mellan Israel och Hamas bröt ut – var bara drygt fem procent av Gazas fält och brukbara marker angripna, rapporterar Al Jazeera. Nu är den siffran uppe i över 33 procent.

Unosats satellitbilder, tagna den 29 februari, visar även att omkring 90 procent av all infrastruktur längs Gazas östra gräns har förstörts eller skadats i kriget. Av 4 042 byggnader på bilderna är 3 033 totalförstörda, enligt Unosat.

Israel – och de länder som stödjer Israel politiskt och militärt – är "juridiskt och moraliskt" ansvariga för återuppbyggnaden av Gaza, hävdar FN:s särskilda rapportör för de palestinska områdena.

Enligt Francesca Albanese har Israels attacker mot Gaza lett till skador för motsvarande närmare 200 miljarder svenska kronor. I siffran, som bygger på beräkningar från FN, EU och Världsbanken, ingår kostnader för förstörda byggnader, vattenförsörjning, sanitär utrustning, elnät och vägar.

"Och räkningarna fortsätter att stiga", skriver FN-rapportören på X.

TT
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!