Fabriksarbetaren Mohamed al-Hasoni, fotograferad utanför det hus i Negevöknen där hans sjuåriga dotter Amina träffades av splitter under helgens iranska attack mot Israel. al-Hasoni säger att dottern, som nu får intensivvård, är skojfrisk och älskar att rita.
Fabriksarbetaren Mohamed al-Hasoni, fotograferad utanför det hus i Negevöknen där hans sjuåriga dotter Amina träffades av splitter under helgens iranska attack mot Israel. al-Hasoni säger att dottern, som nu får intensivvård, är skojfrisk och älskar att rita. - Foto: Ahmad Gharabli/AFP/TT

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.


Amina al-Hasoni är den enda som skadades allvarligt i helgens iranska flygangrepp mot Israel. Hennes föräldrar och 13 syskon turas nu om att vaka på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Beersheba.

— Vi hade ingenstans att ta skydd, konstaterar hennes far, fabriksarbetaren Mohamed al-Hasoni, för nyhetsbyrån AFP.

Inga varningar

Mörkret hade lagt sig över ökenbyn al-Fura när Irans storskaliga flyganfall, en vedergällning för en tidigare attack mot Irans konsulat i Damaskus, manifesterades på himlen i söndags natt. Det israeliska luftvärnet har hyllats för den precision med vilken de iranska robotarna och drönarna sköts ner. Men prickade drönare resulterar i vrak och splitter, något de flesta israeler kan ta betäckning från.

Landets omkring 300 000 beduiner har dock inte samma tillgång till varningssystem och skyddsrum. Beduinerna, varav många härstammar från arabiska fåraherdar som levde i Negevöknen långt innan Israel grundades 1948, har länge ansett sig vara satta på undantag. En stor andel bor i byar som inte erkänns av myndigheterna, platser som saknar vatten, avlopp och elektricitet.

Familjen al-Hasoni tillhör den gruppen. Deras enkla hus har ingen el och är rivningshotat. När explosionerna intensifierades natten till i söndags bestämde de sig trots allt för att lämna bostaden på kullen. Amina al-Hasonis morbror Ismail, berättar för The New York Times att han var i närheten när han hörde sin syster skrika.

Växande vrede

Morbrodern skyndade dit och fann systern med en blödande sjuåring i armarna. Flickan hade varit långsammare än de andra upp ur sängen. På väg från sitt fjärilspyntade rosa sovrum träffades hon i huvudet av en metallbit från en robot som trängde igenom taket.

— Jag tror den träffade henne när hon sprang, berättar Ismail, som inte uppger något efternamn.

Han rusade med flickan i famnen tills han hittat en bil som kunde köra henne till sjukhus. Vid återkomsten såg han den stora blodpölen på husets kakelgolv. Senare meddelades att polis hittat över 150 splitter- och vrakdelar i området.

Bland beduiner i allmänhet och familjen al-Hasoni i synnerhet växer nu ilskan över sjuåringens öde. Utanför sjukhuset där hon vårdas vakar en upprörd Jabbar Agu Caf, ordförande i det regionala beduinrådet.

— Vi kräver våra rättigheter. Våra byar måste skyddas, säger han till AFP.

— Det är alltid beduiner som blir offer, oavsett om beskjutningen kommer från öst eller väst.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!