Turkiets president Recep Tayyip Erdogan (till vänster) och USA:s president Joe Biden i ett bilateralt möte den 11 juli i fjol under Natos toppmöte i Litauen. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan (till vänster) och USA:s president Joe Biden i ett bilateralt möte den 11 juli i fjol under Natos toppmöte i Litauen. Arkivbild. - Foto: Susan Walsh/AP/TT

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan träffar USA:s president Joe Biden i Vita huset den 9 maj, enligt en turkisk källa.


Mötet är det första mellan de två ledarna sedan de träffades under Natos möte i Litauen i juli i fjol. Relationerna mellan USA och Turkiet har därefter försämrats, bland annat på grund av det turkiska motståndet mot svenskt medlemskap i Nato.

Även frågor om turkiska kontakter med Ryssland och läget för minoriteter i Turkiet har präglat de ansträngda relationerna mellan de två länderna.

Turkiet i sin tur har läge velat få köpa stridsplan av typ F16, vilket länge har mött motstånd både inom regeringen och främst i den amerikanska kongressen. I slutet av januari kom ett principbeslut om att Turkiet får köpa amerikanska stridsplan samt tillbehör till äldre plan till ett värde av omkring 23 miljarder dollar – omkring 230 miljarder kronor.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!