Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skickar på nytt en delegation för förhandlingar på hög nivå. Arkivbild.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skickar på nytt en delegation för förhandlingar på hög nivå. Arkivbild. - Foto: Abir Sultan/poolfoto via AP/TT

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.


Fakta: Fem månader av krig

Terrorstämplade Hamas anföll Israel på morgonen lördagen den 7 oktober. Fler än 1 100 personer beräknas ha dödats i attacken, varav merparten civila, och fler än 200 personer togs som gisslan.

Israel svarade med att förklara krig. Man har belägrat Gaza, bombat området ihållande och gått in med markstyrkor i uttalat syfte att tillintetgöra Hamas.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har fler än 32 600 människor dödats i israeliska anfall i Gaza sedan krigsutbrottet. Stora delar av områdets bebyggelse har jämnats med marken och hjälporganisationer larmar om svår hungersnöd.

Omkring 100 personer hålls enligt Israel fortfarande som gisslan av Hamas. Därutöver har flera ur gisslan dött under tiden i fångenskap.

Netanyahu har meddelat Ronen Bar och David Barnea, de högsta cheferna för Israels säkerhetstjänst Shin Bet respektive underrättelsetjänst Mossad, att de får mandat att delta i förhandlingarna.

Förhandlingarna, som sker genom medlare i Qatar och Egypten, har pågått i flera månader utan att någon överenskommelse har nåtts. I måndags krävde FN:s säkerhetsråd till sist en "omedelbar vapenvila", sedan Israels närmaste allierade USA avstått från att lägga in veto mot en resolution.

Israel hörsammar inte resolutionen och under veckan har flyganfall mot och markstrider i Gaza fortsatt.

Palestinier i rasmassor av byggnader i staden Rafah i södra Gaza, dit fler än en miljon människor har sökt sig under kriget. Bilden togs i tisdags.

Flög hem i veckan

Israel och den palestinska islamiströrelsen Hamas har anklagat varandra för att ställa alltför oresonliga krav.

Qatar lät i tisdags meddela att förhandlingarna ännu inte hade avslutats, men sedan dess har inte mycket sagts. Mossad-chefen David Barnea flög hem till Israel tidigare i veckan.

En israelisk delegation befinner sig ännu i den qatariska huvudstaden Doha, men den består av tjänstemän på lägre nivå.

En av Hamas högsta ledare i exil, Khaled Mashal, sade vid ett framträdande i onsdags att rörelsen inte kommer att släppa alla i gisslan förrän Israel avbryter krigföringen, drar tillbaka alla styrkor från Gazaremsan och avslutar sin blockad av det palestinska området. Han antydde då att Hamas fortsatt är inriktat på samtal, i en "förhandlingsstrid som är minst lika intensiv" som kriget.

"Möjligt att överbrygga"

Israel anser att säkerhetsrådet ger Hamas förhoppningar om att rörelsen ska kunna få igenom sina krav utan att frige gisslan. Hamas anser att Israel avsiktligen sinkar förhandlingarna genom att ställa krav om frigivningar utan att lova något tydligt slut på kriget.

USA hävdar att det har gjorts framsteg bakom kulisserna.

— Men när man gör framsteg så är det oftast de återstående frågorna som är de svåraste, sade det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Matthew Miller i onsdags.

— Vi bedömer att det är möjligt att överbrygga de skiljaktigheterna.

Förnödenheter släpps ned med fallskärmar över Gazaremsan. Bilden togs i onsdags.
TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!