Lastfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore kom emot bron med en kraft som motsvarar en raketuppskjutning, enligt en uträkning av The New York Times.
Lastfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore kom emot bron med en kraft som motsvarar en raketuppskjutning, enligt en uträkning av The New York Times. - Foto: Matt Rourke/AP/TT

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.


Orsaken till den väldiga kraften är fartygets stora massa.

Det kan ta månader eller år innan alla variabler har utretts kring den ödesdigra brokollapsen i Baltimore i början av veckan, men The New York Times har använt de uppgifter som finns tillgängliga för att avgöra hur kraftig fartyget Dalis kollision med bron var.

Om fartyget Dali var fullastat skulle det lågt räknat krävas ungefär 12 miljoner newton – runt en tredjedel av den kraft som behövdes för att skjuta upp månraketen Saturn V – för att sakta ned fartyget. Men andra uppskattningar som har granskats av flera experter tyder på att kraften med vilket fartyget rände in i bron antagligen låg runt 100 miljoner newton.

— Det är på en skala av mer energi än du kan förstå, säger Ben Schafer, professor i civil- och systemteknik vid Johns Hopkins-universitetet till tidningen.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!