Slim på en bild tagen av sondens lilla månbil LEV-2 (Lunar Excursion Vehicle 2).
Slim på en bild tagen av sondens lilla månbil LEV-2 (Lunar Excursion Vehicle 2). - Foto: Jaxa/Takara Tomy/Sony/Doshisha via AP/TT

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.


Sonden Slim (Smart Lander for Investigating Moon) landade på månen i januari. En stor framgång, i och med att Japan därmed är det femte landet som lyckats sätta ned en fungerande farkost på vår granne i rymden.

Landningen gick dock inte helt planenligt – Slims solpaneler hamnade snett, och har därför inte kunnat lapa lika mycket ström som tänkt.

Samma sak hände med amerikanska Intuitive Machines sond Odysseus när den tog mark i februari. Och dåligt laddade batterier innebär större svårigheter att klara den bistra mån-natten, som varar i två jord-veckor med temperaturer på kring minus 130 grader.

Efter den senaste natten har Intuitive Machines inte fått något livstecken från Odysseus, och kastade in handduken. "'Odie' har permanent somnat in, efter att ha gått till historien som den första kommersiella landaren att gå ner på månen", skrev företaget på X (Twitter) den gångna helgen.

En spänd väntan vidtog kring hur det gått för Slim. Och så, på torsdagen, ett lättat inlägg: "I går kväll fick vi ett svar, en bekräftelse på att rymdfarkosten klarat en andra natt på månen!", skriver rymdstyrelsen Jaxa, och lägger ut en grynig ny bild från Slims omgivningar.

Nyheten är lite av en revansch för Jaxa, som tidigare angett att projektets främsta mål är att testa en ny landningsteknik som kan tillåta framtida uppdrag att gå ned på månen "där vi vill, i stället för där det är enkelt att landa".

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!