En gammal bild på Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
En gammal bild på Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild. - Foto: Gavriil Grigorov/AP/TT

Lukasjenko: Wagnersoldater på dåligt humör

I dagarna två ska ledarna för Ryssland och Belarus träffas i S:t Petersburg. Det är första gången som Putin och Lukasjenko träffas efter Wagnergruppens försök till myteri mot den ryska militärledningen. De är på dåligt humör, säger Lukasjenko om legosoldater från Wagner.


Rysslands president Vladimir Putin och Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko har anlänt till Konstantinpalatset i S:t Petersburg där ska träffas under två dagar.

— Jag har ändrat lite i mina planer. Vi kommer att tillbringa 1,5 till 2 dagar (i samtal), säger Putin, enligt den regimtrogna ryska nyhetsbyrån Tass.

Samarbete och säkerhet

Kreml har sagt att de båda ledarna ska diskutera sitt strategiska partnerskap och säkerheten i Östeuropa.

— Vi kommer givetvis att prata om säkerheten i vår region, säger Putin.

Mötet mellan Putin och Lukasjenko är det första sedan den belarusiske diktatorn i juni hjälpte till att sätta stopp för Wagnergruppens uppror mot den ryska militärledningen.

Med Lukasjenko vid förhandlingsbordet kom man överens om att soldater från Wagner och dess ledare Jevgenij Prigozjin skulle få straffrihet, säkerhetsgarantier samt fri lejd till Belarus.

"Dåligt humör"

Legosoldater från Wagnergruppen hålls nu kvar i Belarus, uppger Lukasjenko.

— De ber mig om tillåtelse att få åka västerut, på en resa till Warszawa, till Rzeszów, säger Lukasjenko till Putin.

— Men naturligtvis håller jag dem kvar i centrala Belarus som vi kom överens om. Vi kontrollerar vad som händer (med Wagner). De är på dåligt humör.

Häromdagen varnade Moskva för att fientliga handlingar mot Belarus kommer att betraktas som en attack mot Ryssland. Polen beslutade i veckan att flytta soldater närmare gränsen till Belarus, som svar på Wagnersoldaternas närvaro. Då sade Putin att Ryssland skulle använda alla medel för att stoppa eventuella angrepp på Belarus.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!