Farstabon Malena Liedholm Ndounou berättar för Nyheter24 om resan med pendeltåget från Nynäshamn som nu har uppmärksammats av tusentals.
1 av 4
Farstabon Malena Liedholm Ndounou berättar för Nyheter24 om resan med pendeltåget från Nynäshamn som nu har uppmärksammats av tusentals. - Foto: Privat
Två killar från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen satte upp klisterlappar i tågvagnen.
2 av 4
Två killar från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen satte upp klisterlappar i tågvagnen. - Foto: Privat
Klisterlapparna fick Malena att reagera starkt. Men istället för att agera i affekt så valde hon att ta en diskussion med killarna om deras åsikter.
3 av 4
Klisterlapparna fick Malena att reagera starkt. Men istället för att agera i affekt så valde hon att ta en diskussion med killarna om deras åsikter. - Foto: Privat
Den numera ikoniska bilden av Tess Asplund från Nordiska Motståndsrörelsens demonstration i Borlänge 1 maj i år.
4 av 4
Den numera ikoniska bilden av Tess Asplund från Nordiska Motståndsrörelsens demonstration i Borlänge 1 maj i år. - Foto: David Lagerlöf

Nazister spred hat på tåget – då fick Malena nog

Nu hyllas Malena Liedholm Ndounou från Farsta av sina medpassagerare och tusentals personer i sociala medier.


I söndags kväll skulle Farstabon Malena Liedholm Ndounou ta pendeltåget från Nynäshamn in mot Stockholm. Hon hade nyss klivit av båten från Gotland.

När pendeltåget började rulla märkte Malena att två män började röra sig i vagnen och sätta upp klisterlappar. Av ren nyfikenhet frågade hon vad det stod för budskap på lapparna.

– Att det här är en NS-zon, svarade en av killarna och förtydligade att det står för "nationalsocialistisk zon", säger Malena till Nyheter24.

Hon protesterade direkt och sa att det absolut inte var det, att utrymmet var till för alla. Malena rev ner klisterlappen och fortsatte prata med killen från den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, även känt som Nordfront. Ganska snart uppstod en hetsig debatt.

– Killen som satte upp klisterlappar sa något i stil med att "främlingar kommer hit och begår gruppvåldtäkter på våra svenska kvinnor". Jag hindrade impulsen att kalla honom jävla idiot och försökte bemöta honom med argument och fakta istället.

Männen fortsatte enligt henne att klistra upp lappar med budskap som att "mångkultur är skadligt för dina barn och barnbarn".

– Jag sa att mina barn är mångkulturella, så jag kan inte låta en sådan lapp sitta uppe, säger Malena vidare.

Enligt henne kändes det först som att "smockan hängde i luften", men hon fortsatte ändå att diskutera.

Efter en stund märkte hon hur en främmande medpassagerare ställde sig i närheten av henne, som för att markera att hon var på Malenas sida, vilket kändes tryggt.

Sen såg hon att en ung kille hade börjat diskutera med den andra medlemmen från Nordfront, i lugn och sansad ton. Då satte sig Malena ner bredvid dem och de fortsatte debattera tillsammans.

När tåget anlände i Västerhaninge mötte polisen upp killarna, som avlägsnades från vagnen.

– Då sa jag tack till killarna från Nordfront för att de engagerade sig i debatten och att jag hoppades innerligt att de en dag skulle inse att deras åsikter är helt vansinniga. För jag tror inte vi vinner något på att svära och skrika att de är idioter, säger Malena till Nyheter24.

När polisen klev på vagnen presenterades Malena för dem som en hjälte av en av medpassagerarna. Men det är inte en beskrivning hon känner sig helt bekväm med, eftersom hon inser att det var lättare för henne att som vit och kvinna sätta sig upp mot dem, än vad det skulle vara för många andra.

"Jag är glad att många i vagnen verkligen engagerade sig. Men jag är framförallt djupt bedrövad att det finns människor i vårt land som är beredda att kämpa för ett 'renrasigt' Sverige" skriver Malena i ett Facebookinlägg som på kort tid har hyllats av tusentals.

– Jag var inte rädd. Jag hade min katt med mig i en bur och det enda jag tänkte var "ni får inte röra min katt." Men efteråt tänkte jag att om ingen hade hjälpt mig i den situationen så hade jag faktiskt bett om det, säger Malena.

Nu vill hon rikta ett stort tack till bland annat medpassageraren som engagerade sig mest och som också gav henne en stor kram innan de skildes åt.

Men också till kvinnan som ställde sig bredvid henne som ett tyst men tydligt stöd och till tjejen som gav henne ett marsipanhjärta som tack för hennes insats.

Nyheter24 skrev under gårdagen om Katarina, som stoppade ett pågående våldtäktsförsök och nu hyllas för sitt hjältemod. Här kan du också läsa om Sanna från Hofors som agerade med kärleksbombning när Nordront satte upp klisterlappar i hela hennes hemstad.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde nazistiska organisationer förbjudas?
Tack för din röst!