Hemtjänsten ville inte öppna dörren för katthemmet som ville ta Maja till djursjukhuset.
1 av 3
Hemtjänsten ville inte öppna dörren för katthemmet som ville ta Maja till djursjukhuset. - Foto: TT/Södertälje katthem
När Maja väl kom till djursjukhuset var hon i så dåligt skick att veterinären ansåg att det inte fanns något de kunde göra.
2 av 3
När Maja väl kom till djursjukhuset var hon i så dåligt skick att veterinären ansåg att det inte fanns något de kunde göra. - Foto: Södertälje katthem
Det var för sent för Maja efter att ha varit ensam utan mat och vatten i elva dygn. Hon fick avlivas på djursjukhuset.
3 av 3
Det var för sent för Maja efter att ha varit ensam utan mat och vatten i elva dygn. Hon fick avlivas på djursjukhuset. - Foto: Södertälje katthem

Hemtjänsten lämnade katten Maja ensam i elva dagar – då svalt hon ihjäl

När matte hamnade på sjukhus lämnades katten Maja ensam i lägenheten. När polisen elva dagar senare öppnade dörren var det redan för sent för Maja.


Katten Majas matte blev så sjuk att hon togs in till sjukhus, men då glömdes Maja bort. Efter elva dagar utan mat och vatten lyckades polisen ta sig in i lägenheten.

– Den här katten var brukarens allt. Jag tror inte man måste vara en extrem djurvän för att förstå att det här är en fruktansvärt tragisk händelse, säger Astrid Åkesson på Södertälje katthem till Nyheter24.

Mattens hemtjänst från Södertälje kommun ska ha känt till att Maja befann sig i lägenheten. Men trots detta var det ingen som gav Maja mat eller vatten, eller kontaktade någon som kunde ta sig an Maja under tiden matten var på sjukhus.

Först efter elva dagar efter att matten tagits till sjukhuset fick Södertälje katthem reda på att Maja var instängd och ensam i lägenheten. Astrid Åkesson beskriver det hela som panikartat.

– Det var dagen före midsommar som vi fick vetskap om den här katten. Du kan ju tänka dig själv hur lätt det är att få tag i någon eftermiddagen före midsommarafton, säger hon.

Katthemmet ringde Södertälje kommun för att fråga om någon från hemtjänsten kunde komma och låsa upp dörren för dem så de kunde ta ut katten och ge den vård. Svaret från kommunens telefonist var rätt och slätt "nej, det kan vi inte".

– Jag frågade om det skulle vara möjligt om vi fick brukarens godkännande att de kom och öppnade, men det var inte heller möjligt. Då frågade jag om det var möjligt om brukaren själv ringde dem och sade att denne godkände det hela, men hon svarade ändå att det inte var möjligt, säger Astrid Åkesson.

Katthemmet tog då kontakt med djurpolisen som uttryckte stor förvåning över att hemtjänsten vägrade öppna dörren för katthemmet när båda parter visste att det fanns ett djur innanför dörren.

Bildkälla: Södertälje katthem

Djurpolisen beslutade att lämna ärendet vidare till Södertäljepolisen som i sin tur svarade katthemmet att de skulle skicka en patrull till lägenheten så fort de hade en bil ledig, men att det tyvärr kunde dröja allt från en till flera timmar.

– Som tur var så hade de en bil ledig bara någon timma efter att vi ringt. Vår verksamhetschef åkte direkt till lägenheten och var med när hemtjänsten öppnade dörren för polisen, säger Astrid Åkesson.

När enheten väl var inne i lägenheten fann de Maja i ett fruktansvärt skick. Hon var helt utmärglad och vägde bara 1,9 kilo. Verksamhetschefen från Södertälje katthem satte Maja i en bur och åkte direkt till djursjukhuset.

Men väl på sjukhuset konstaterade veterinären, som kommenterade att det här var något av det värsta de sett, att det inte fanns mycket kvar att göra för Maja, det enda de kunde göra var att avliva henne.

Astrid Åkesson är upprörd över hur hemtjänsten agerat, och hon anser att det måste finnas bättre rutiner för den här typen av ärenden i framtiden.

– Det finns många sjuka och gamla som har husdjur som är deras allt, sådant här får absolut inte hända igen, avslutar hon.

Caroline Wenner är områdeschef för hemtjänsten i Södertälje kommun. Hon anser att hemtjänsten agerat i enlighet med det regelverk de har.

– Vi var behjälpliga med att låsa upp dörren till polisen, det vi inte får göra är att lämna ut nyckeln eller låsa upp till någon annan än brukarens gode man. Vi kan inte förlita oss på namnunderskrifter från brukaren eller andra intyg i sådana fall. Hemtjänsten är ansvariga för den nyckel vi kvitterat ut och den får vi inte lämna vidare, säger hon till Nyheter24.

Enligt Caroline Wenner är det heller inte hemtjänstens ansvar eftersom det inte var de som skickade Majas matte till sjukhuset utan primärvården. Enligt Wenner ligger då ansvaret för att kontakta någon som kan ta hand om Maja på dem.

– I detta fall fanns både en son och en god man till brukaren, men jag vet inte vilka primärvården valt att kontakta, säger hon.

Hon säger också att hemtjänsten följer Länsstyrelsens rutiner för omhändertagande av husdjur där brukaren får uppge skriftligt vem som kan ta hand om deras djur vid sjukdom eller olycka.

Efter Majas fall lade Svenska kattskyddsförbundet SVEKATT upp ett pressmeddelande på Facebook om händelsen som du kan läsa i sin helhet här under.


Nyheter24 har tidigare skrivit om Martin som räddade en flicka som ville ta sitt liv genom att fånga henne när hon hoppade från Västerbron, och om den kinesiska festivalen där tusentals hundar slaktas för att bli mat.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde hemtjänsten få öppna dörren vid sådana här tillfällen?
Tack för din röst!