I en ny rapport har cirka 500 domar mot personer med intellektuell funktionsnedsättning granskats. Arkivbild.
I en ny rapport har cirka 500 domar mot personer med intellektuell funktionsnedsättning granskats. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Funktionsnedsatta utnyttjas av kriminella

Personer med intellektuell funktionsnedsättning utnyttjas i bedrägerier och pressas att förvara av droger och vapen. Trots ett barns kognitiva nivå döms många som vuxna, enligt Acta Publica.


Fakta: Intellektuell funktionsnedsättning

En intellektuell funktionsnedsättning (kallades tidigare utvecklingsstörning) är permanent och innebär svårigheter med förståelse och inlärning och brukar delas in i fyra nivåer – lindrig, medelsvår, svår och mycket svår.

För att förstå de olika nivåerna likställs de i bland med den kognitiva utvecklingsnivån en person väntas ha i vuxen ålder:

Lindrig (9–12 år): Lever ett ganska självständigt liv, en del har lönebidragsanställning och egen familj men behöver visst stöd med ekonomi. Psykosociala svårigheter förekommer.

Medelsvår (6–8 år): Grundläggande skolfärdigheter, kan läsa enkel text, har viss social självständighet som ett barn i låg skolålder.

Svår (3–5 år): Klarar ungefär det ett förskolebarn klarar, dock inte att skriva och läsa.

Mycket svår (0–2 år): Klarar inte påklädning och toabesök självständigt. Språkliga färdigheter som ett litet barn.

Källa: 1177, Region Uppsala

Researchföretaget Acta Publica har i en nysläppt rapport gått igenom närmare 500 domar mot personer med intellektuell funktionsnedsättning mellan 2019 och 2023. Det rör sig om nära 700 individer, varav 90 återfallsförbrytare som granskats djupare.

I rapporten finns en rad exempel på hur funktionsnedsatta utnyttjas i bedrägerier eller som företagsmålvakter i ekonomisk brottslighet. Andra pressas att förvara pengar och vapen.

Brottsbalken medger strafflindring för brott begångna genom tvång eller missbruk av "ungdom, oförstånd eller beroende ställning". Men trots kognition på ett barns nivå finns i var fjärde dom inget som visar att domstolen tagit sådan hänsyn.

Godtyckligt

I fall där hänsyn tas finns enligt Acta Publica ofta formuleringar om att personen trots sin intellektuella funktionsnedsättning borde ha förstått.

Godtyckligheten, konstaterar man, är påfallande.

"Vissa av de åtalade har så låg funktionsnivå att det väcker frågan om rättsväsendet verkligen är rätt plats att hantera de händelser som föranlett åtalet", skriver man vidare.

"Mycket olämpligt"

Fram till 1991 kunde intellektuellt funktionsnedsatta dömas till vård på särskilt anpassade institutioner, men sedan 30 år tillbaka gäller vanliga påföljdsregler: fängelse eller i vissa fall rättspsykiatrisk vård.

Detta, konstaterar Acta Publica, samtidigt som en statliga utredning kommit fram till att det i många fall är "mycket olämpligt" eftersom personernas särskilda behov inte kan tillgodoses.

Hundra av personerna som ingår i granskningen har dömts till fängelse och 25 till rättspsykiatrisk med särskild utskrivningsprövning.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!