Poliser och motdemonstranter vid en koranbränning i Malmö i höstas.
Poliser och motdemonstranter vid en koranbränning i Malmö i höstas. - Foto: Johan Nilsson/TT

Koranbränning tillåts inför Eurovision

Polisen beviljar en koranbränning i centrala Malmö på fredag den 3 maj, just innan Eurovisionveckan startar i staden. Vi kan inte neka det, säger polisens kommenderingschef Per Engström.


Bakom ansökan står två personer som genomfört koranbränningar tidigare. Polisen är beredd, uppger Per Engström, kommenderingschef för den nationella särskilda händelse som polisen har igång under Eurovisionveckan i Malmö. Han tillägger att man ska "se till att detta förlöper så lugnt som möjligt".

— Vi kan inte neka det. Polisen har fått kritik när vi nekat på olika sätt. Det har avgjorts i domstol och vi prövar varje tillfälle ytterst noggrant. Men varje situation är unik, säger han och uppmanar till lugn.

— Det är en uppmaning till alla i området att låta det passera. Syftet är ju att väcka anstöt och bli upprörd – men vi kan säga till allmänheten att försöka hålla sig lugn.

Polisen uppger för TT att ytterligare en ansökan om att bränna en koran i centrala Malmö har inkommit, då gäller det lördag den 4 maj.

En av personerna bakom den planerade bränningen uppger samtidigt på X att en sammankomst även planeras i området Rosengård nu på söndag, något polisen dock inte kan bekräfta.

Den första semifinalen i Eurovision Song Contest avgörs den 7 maj och den andra hålls den 9 maj. Finalen avgörs den 11 maj.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!