Polisen har ännu inte gripit någon för attacken i Gubbängen. Arkivbild.
Polisen har ännu inte gripit någon för attacken i Gubbängen. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Specialgrupp utreder attacken i Gubbängen

Attacken mot ett politiskt möte i Gubbängen i onsdags utreds av en specialgrupp inom Stockholmspolisen – gruppen mot demokratihotande brottslighet.


Gruppen – som finns i de tre storstadsregionerna – specialiserar sig på vad man kallar för påverkansbrott mot demokratibärande funktioner, när exempelvis förtroendevalda politiker, journalister och konstnärer utsätts för angrepp i sin yrkesroll.

Ännu är ingen frihetsberövad efter attacken. Polisen har inlett en förundersökning med fyra brottsrubriceringar: framkallande av fara för annan, störande av allmän förrättning, två fall av misshandel och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Tips från allmänheten efterfrågas.

Det var tidigt på onsdagskvällen som ett möte om framväxande fascism – arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet med stiftelsen Expo som deltagare – attackerades av flera maskerade personer. Enligt ögonvittnen misshandlade de deltagare, sprejade färg i ansiktet på folk, kastade in en rökgranat och vandaliserade lokalen.

Både Expo och Vänsterpartiet har beskrivit gärningsmännen som nazister.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!