En minnesstund arrangerades under torsdagen i Alla Helgons kyrka i Södertälje för de två barn som hittades döda i en bostad tidigare i veckan.
En minnesstund arrangerades under torsdagen i Alla Helgons kyrka i Södertälje för de två barn som hittades döda i en bostad tidigare i veckan. - Foto: Roger Vikström/TT

Rektor vid minnesstund: Vi hjälper varandra

Det är nästan helt tyst i Alla Helgons kyrka i Södertälje, trots att tiotals personer sitter i de blågröna bänkarna. Skolkamrater, föräldrar och skolpersonal har samlats för att minnas de två barn som tidigare i veckan hittades döda i en bostad.


Längst fram i kyrkan står tända ljus på rad. Besökare har tagit med egna föremål, handskrivna meddelanden och blommor som de har ställt bland ljusen. Från bänkraderna hörs snyftningar, tyst småprat och ibland spelas ett stycke på pianot.

— Tanken är att alla som vill ska få komma hit, träffa varandra, tända ljus, skriva hälsningar eller rita en teckning, säger Minna Johansson, diakon i Östertälje församling.

Barnen fick rita teckningar under minnesstunden.

Trygga vuxna behövs

Vid 17-tiden, en timme in i minnesstunden, hade redan omkring 100 personer besökt kyrkan, enligt Johansson. Hon säger att det nu är viktigt att man får träffas – och att barnen får ha många trygga vuxna runt sig.

— Det är inte bara sorg, det är stor förtvivlan och man ställer sig frågan varför något sådant här kan hända? Och det finns ju inget svar på den frågan, säger Johansson och fortsätter:

— Men man måste ändå få träffas och ställa den frågan till varandra. För det är ju någonting alldeles oerhört som har hänt. Och man vill försöka förstå fast man inte kan.

Barnen frågar mycket

Katarina Montenius, rektor vid skolan där de två barnen gick, säger att ingen förstår vad det är som har hänt – och att det finns många frågor.

— Barnen har många frågor. Väldigt direkta, konkreta frågor. Frågar mycket och frågar ofta. Upprepar sina frågor och behöver få stöd i att få svar, säger hon och tillägger att hon är stolt över det krisarbete man fått till stånd i samarbete med Södertälje kommun – även om man aldrig är beredd på en händelse som denna.

Kvällens minnesstund betyder mycket, enligt Montenius.

— Det är viktigt att vi visar att vi är tillsammans i det här. Att vi hjälper varandra. Och att man får visa att man är ledsen.

En anhörig är anhållen misstänkt för mord på de två barnen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!