Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) presenterar partiets kampanjbudskap och valaffischer.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) presenterar partiets kampanjbudskap och valaffischer. - Foto: Christine Olsson/TT

SD:s valparoll: "Mitt Europa bygger murar"

"Mitt Europa bygger murar". Det är Sverigedemokraternas kampanjbudskap i det kommande EU-valet. Det blir ett val om svag migration och starka gränser, säger partiledare Jimmie Åkesson.


Åkesson presenterar på torsdagen SD:s kampanjbudskap och valaffischer inför det kommande EU-valet.

Budskapet "Mitt Europa bygger murar" anspelar på dåvarande statsminister Stefan Löfvens (S) tal hösten 2015 under flyktingkrisen, då han sade att "mitt Europa bygger inte murar".

— Det är ett uttalande som blivit klassiskt och som fått stora konsekvenser för vårt land, säger Åkesson.

Han pekar på att en "ansvarslös" migrationspolitik under decennier lett till problem som segregation, klanvälde, gängbrottslighet, urholkad välfärd och bidragsberoende.

SD hoppas att budskap om migration ska locka fler av partiets väljare till vallokalerna.

— Förhoppningsvis kan det mobilisera våra väljare i högre grad än tidigare, säger Åkesson.

Han säger att EU tar sig mer makt i frågan om migration.

— Migrationspolitiken ska förbli en nationell angelägenhet. Det ska vara upp till medborgarna i vårt land att avgöra vem som får flytta hit.

EU:s nya migrationspakt klubbades för en kort tid sedan efter flera års förhandlingar. På frågan om vilken möjlighet SD har att driva igenom sina frågor svarar Åkesson:

— Det är flera europeiska partier som har pratat om att nästa steg måste vara att stärka gränserna mer, att möjliggöra asylansökan i tredje land och också ta emot asylsökande i tredjeland, så jag ser goda möjligheter att driva igenom det här.

TT
/
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!