Attacken mot ett möte arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet fördöms bland annat av statsministern.
Attacken mot ett möte arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet fördöms bland annat av statsministern. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kristersson fördömer attack mot vänstermöte

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera andra partiledare fördömer attacken mot Vänsterpartiets och Miljöpartiets möte på onsdagskvällen.


”En attack mot ett demokratiskt möte är en attack mot hela vår demokrati", säger Kristersson i ett uttalande till TT.

Mötet – som beskrivs som ett "antifascistiskt evenemang" – i Gubbängen i södra Stockholm blev attackerat av maskerade män och två personer har förts till sjukhus.

Kristersson säger att han har kontaktat Vänsterpartiets ledare.

"Det är förfärande uppgifter att ett möte som Vänsterpartiet höll i har stormats. Jag har hört av mig till Nooshi Dadgostar och framfört mitt djupaste stöd. Den här typen av vedervärdiga handlingar har ingen plats i vårt fria och öppna samhälle".

"Vill skrämma oss"

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson är inne på samma linje – attacken mot evenemanget är en direkt attack mot demokratin.

"Mina tankar är hos de drabbade. Högerextremister vill skrämma oss till tystnad. De ska aldrig få lyckas", skriver hon på X.

Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén skriver på samma plattform att det hela var "en direkt attack på vår demokrati och yttrandefrihet."

"Mina tankar är hos de som utsattes i kväll. Högerextrema krafter vill skrämma oss till tystnad, de ska inte lyckas." fortsätter han.

"Mörker har fallit"

Centerpartiets ledare Muharrem Demirok kommenterar attacken i Gubbängen på X:

”Ett mörker har fallit över Sverige. I kväll har nazister attackerat ett politiskt möte i Gubbängen. Det är en attack inte bara mot Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Stiftelsen Expo, utan mot hela vårt demokratiska samhälle. Allt mitt stöd till de drabbade.”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch skriver på X:

"Det som skett i Gubbängen är ett angrepp på svensk demokrati. Att ett politiskt möte stormas av antidemokratiska krafter kan aldrig accepteras. Det här har ingen plats i vårt samhälle."

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!