Rättegången om skjutningen i Farsta i södra Stockholm inleddes på onsdagen. Förhandlingen hålls i en säkerhetssal i Attunda tingsrätt i Sollentuna.
Rättegången om skjutningen i Farsta i södra Stockholm inleddes på onsdagen. Förhandlingen hålls i en säkerhetssal i Attunda tingsrätt i Sollentuna. - Foto: Christine Olsson/TT

Farstaskytten efter dubbelmordet: Ville inte döda

Skotten kom utan förvarning mot folksamlingen utanför tunnelbanestationen i Farsta. En pojke och en man dog i vad som bedöms vara ett beställningsdåd från Foxtrotnätverket. Nu inleds rättegången mot skytten och de misstänkta medhjälparna.


Den åtalade skytten har erkänt och hävdar att han tog på sig att genomföra det eftersom personer annars hotade att skada hans familj.

"Jag gick ut ur bilen, jag sköt, sedan gick jag in i bilen, sedan åkte vi. Jag vet inte om jag träffade rätt person", sade den i dag 20-årige mannen i förhör elva dagar efter skjutningen.

Han höll fast vid erkännandet när rättegången inleddes under onsdagen.

— Han erkänner att han för egen del, inte gemensamt och i samförstånd med andra, med ett automatvapen har avlossat ett stort antal skott på angiven brottsplats och tid, säger hans advokat Markus Bergdahl.

20-åringens advokat Markus Bergdahl utanför rättssalen i Attunda tingsrätt i Sollentuna under onsdagen.

Förhandlingen hålls i en säkerhetssal i Attunda tingsrätt i Sollentuna, där åhörare utöver att passera en säkerhetskontroll visiterades av polis innan de släpptes in.

Skottlossningen i Farsta i södra Stockholm inträffade strax efter klockan 18 lördagen den 10 juni i fjol. Skytten anlände i en orange BMW, klev ut och riktade en automatkarbin mot ingången till tunnelbanan och avlossade 21 skott.

Sex träffades

Många människor befann sig på platsen och sex personer träffades. En 15-årig pojke som mött upp vänner för att gå på tivoli och en 43-årig fotograf som var på väg hem från ett fotouppdrag dog.

Ytterligare 13 personer riskerade att träffas och dödas, enligt åtalet.

"Personen som skickade instruktioner sade att jag skulle träffa så många som möjligt som personen var med. Det var sagt att jag skulle döda, men det var inget jag ville göra", sade 20-åringen i förhör.

Skytten lämnade i samma bil han anlände i, men greps drygt en halvtimme senare tillsammans med föraren då polisen fick stopp på dem efter en jakt på E4.

Bild från polisens kroppskamera i samband med biljakten på E4. En av poliserna drog sitt tjänstevapen då han såg att de misstänkta hanterade ett automatvapen i bilen.

Hot mot poliser

I samband med jakten ska det ha siktats med automatvapnet mot poliserna, för vilket skytten och föraren är åtalade för grovt hot mot tjänsteman.

Föraren är likt skytten även åtalad för mord och mordförsök, tillsammans med en man som ska ha agerat spanare. En fjärde person är åtalad för medhjälp.

Alla tre, samtliga 19 år gamla, förnekar inblandning i skjutningen även om de medger vissa omständigheter.

Utredningen har inte med säkerhet kunnat fastställa vem som skulle skjutas. Åklagare Angelica Runesson har dock uppgett att det kriminella nätverket Foxtrot beställt dådet och att det var en del av en konflikt med Dalennätverket.

TT
/
/
Hot
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!