Coop, Ica och Axfood berättar om de ökade brotten butikerna utsätts för, och hur man arbetar för att bekämpa brottsligheten i butikerna.
Coop, Ica och Axfood berättar om de ökade brotten butikerna utsätts för, och hur man arbetar för att bekämpa brottsligheten i butikerna. - Foto: Stella Pictures

Ica, Coop och Axfoods hårdare tag – för att stoppa stölderna

Den senaste tiden har brottsligheten ökat markant i svenska butiker. Matjättarna Ica, Coop och Axfood berättar för Nyheter24 om oron och hur man arbetar för att stävja problemen.
– Brottslighet är tyvärr något som handeln alltid utsatts för.


Statistik butiksstölder 2023

Butiksstöld utgjorde 28 procent av alla stöld- och tillgreppsbrott som anmäldes 2023.

Enligt Brottsförebyggande rådet var butiksstölder den brottstyp som ökade mest 2023. Ökningen var tio procent jämfört med 2022.

Att antalet anmälda butiksstölder ökade påverkades mycket av butikernas egna kontrollåtgärder och riktlinjer när det kommer till att polisanmälda stölder.

2014 klarades närmare 50 procent av alla anmälda stölder upp. 2023 hade den siffran sjunkit till under 35 procent.

Källa: Brottsförebyggande rådet (BRÅ)

Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) anmäldes 381 041 stöld- och tillgreppsbrott under 2023. Av dem var 47 558 butiksstölder. Det innebar en ökning med tio procent jämfört med 2022. 

De svenska matbutikerna har inte skonats från brottsvågen som den senaste tiden svept över Sverige. Under det första kvartalet 2024 utsattes varannan matbutik för brott i någon form. Och på många håll i landet har det blivit mer eller mindre vanligt för butikspersonal att försöka förhindra stölder eller utsättas för hot och till och med våld.

Utmaningarna i att hålla tjuvar borta har resulterat i att fler butiker känt sig nödgade att förebygga brottsligheten genom att lägga stora resurser på säkerhet och övervakning.

Ica-butiken betalar en miljon för säkerheten: "Det är hemskt"

Antalet butiksstölder har ökat markant. Foto: Gorm Kallelstad

Coops oro för brottsligheten i butikerna

Faktumet att antalet stölder ökar är även något som känns av hos matjättarna, utöver ökade kostnader på säkerhet och övervakning.

I en intervju med Nyheter24 säger Marcus Björling, pressekreterare på Coop, att situationen är ett stort bekymmer som påverkar branschen.

– Trenden är att vi i högsta grad känner av stölderna på samma sätt som kollegorna i branschen. Det är ett sedan tidigare redan ett stort bekymmer för handeln som inte blivit mindre de senaste åren, utan snarare tvärtom, säger han.

För att stävja stöldvågor och att hotfulla individer tar sig in i butikerna arbetar man både med utbildning och hur butiker exponerar stöldbegärliga varor, menar han.

– Vi arbetar först och främst med förebyggande åtgärder så som utbildning av medarbetare, hur vi bemannar butiken och möter våra kunder, hur vi exponerar och placerar stöldbegärliga varor, tekniska hjälpmedel, samverkan med kollegor, myndigheter, skola, kommun med flera.

Sylten som kan bli olaglig – här är hela listan

Coop känner av den ökade brottsligheten i matbutikerna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så arbetar Ica och Axfood för att förhindra brott i butikerna

Men det är inte bara Coop som känner av utmaningarna. 

När vissa handlare spenderar miljonbelopp på att öka säkerheten menar Ica-Gruppens pressansvariga Kim Engblom att de arbetar nära de enskilda handlarna för att motverka brott.

– Mycket av det förebyggande arbetet görs såklart i butik och många butiker har nära dialog med framför allt polisen, kommunen och andra lokala aktörer. Vår butikssäkerhetsavdelning centralt stöttar även butikerna med utbildningar och rådgivning kring val av teknik, arbetssätt och rutiner.

Livsmedelskoncernen Axfood, som bland annat äger Willys, Hemköp och Tempo arbetar även de med det förebyggande arbetet genom att försöka öka tryggheten för både anställda och kunder.

– Brottslighet är tyvärr något som handeln alltid utsatts för. Vi jobbar så klart med att på en mängd olika sätt stötta butiker och kedjor i såväl säkerhetsarbetet som det brottsförebyggande arbetet, med syfte att öka tryggheten för våra medarbetare och motverka brott och stölder, säger Axfoods presschef Magnus Törnblom till Nyheter24.

Flera populära godissorter försvinner från Coop

Koncernen Axfood, som bland annat äger Willys och Hemköp, känner även de av den ökade brottsligheten i matbutikerna. Foto: Claudio Bresciani/TT

Coops historiska ändring – så påverkas kunderna

Ica
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!