Svenska dagligvarubutiker utsätts för allt fler brott. Kostnaden för att stävja brottsligheten uppgår till tusentals kronor.
Svenska dagligvarubutiker utsätts för allt fler brott. Kostnaden för att stävja brottsligheten uppgår till tusentals kronor. - Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT & Tomas Oneborg/SvD/TT

Ica-butiken betalar en miljon för säkerheten: "Det är hemskt"

Svensk dagligvaruhandel utsätts för allt fler brott. Fler än hälften av butikerna utsattes för allt från stöld till hot och våld under första kvartalet 2024. Och kostnaden för att stävja brottsligheten kostar handlarna enorma summor.


Brottsligheten har kopplat ett järngrepp om Sverige den senaste tiden. Utöver våld och skjutningar har även andra brott ökat i statistiken. 

Bedrägeribrotten ökade med 22 procent under 2023 jämfört med året innan. 237 692 brott polisanmäldes och sett till de senaste tio åren har antalet bedrägeribrott ökat med 53 procent. 

Nya trenden får unga att snatta – polisen varnar: "Påkomna"

Butikerna utsätts för mer brott

Även svensk handel påverkas av brottsligheten. Varje kvartal lanserar näringslivsorganisationen Svensk Handel sin trygghetsbarometer, som visar på svenska butikers brottsutsatthet. 

Under det första kvartalet 2024 var hela 52 procent av svenska butiker utsatta för brott eller på ett eller annat sätt hotfullt beteende. Resultatet är en ökning med sju procentenheter jämfört med kvartalet dessförinnan, som var i slutet av 2023.

I undersökningen har man ställt ett antal frågor där handlare och personal fått uppskatta antalet brott butiken utsatts för den senaste tiden:

Har din butik varit utsatt för stöld eller ringa stöld den senaste veckan och polisanmält händelsen?

Ja: 34 procent

Nej: 64 procent

Vet ej: 2 procent

Har din butik varit utsatt för hot eller våld den senaste månaden i samband med stöld eller ringa stöld och polisanmält händelsen?

Ja: 44 procent

Nej: 53 procent

Vet ej: 3 procent

Har din butik varit utsatt för inbrott den senaste månaden och polisanmält händelsen?

Ja: 50 procent

Nej: 50 procent

Vet ej: 0 procent

Har din butik varit utsatt för hotfullt beteende från besökare eller kund den senaste månaden (vid andra tillfällen än vid stöld eller ringa stöld) och polisanmält händelsen?

Ja: 23 procent

Har din butik varit utsatt för bedrägeri eller bedrägeriförsök den senaste månaden och polisanmält händelsen?

Ja: 12 procent

”Det är nattsvarta siffror som vi nu presenterar. Vi befinner oss nu i en situation där brott har blivit vardagsmat för handlare och deras anställda, och väldigt lite talar för att situationen kommer att bli bättre på kort sikt”, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Spara 1 557 kronor – experten: Där köper du billigast mat

52 procent av svenska butiker utsattes för brott under det första kvartalet 2024. Foto: Peter Lydén/TT

Hemköp-handlaren: Lägger 15 000 på säkerhet varje månad

Med andra ord är det tuffa tider för svensk handel. 

För att motverka brottsligheten tvingas branschen att investera rejält i att hålla tjuvar och bråkstakar borta.

Enligt sajten Dagligvarutnytt kostar svinn och säkerhet i genomsnitt 5,09 kronor per intjänad hundralapp.

Hemköp-handlaren Peter berättar att kostnaden för säkerhetssystem i hans butik ligger på närmare 15 000 kronor i månaden. Den utgiften har också gett resultat då man via övervakning kan kontrollera tjuvar och udda beteenden i butiken.

– Första veckan tog vi en oxfilétjuv som stulit varor för uppemot 200 000 kronor. Han blev dömd här nu och fick tre månaders fängelse. Jag kan tänka mig att betala det här jag gör nu om vi får tag i tjuvarna. Kamerorna avskräcker en hel del, säger han till Dagligvarunytt.

Sylten som kan bli olaglig – här är hela listan

En handlare betalar flera tusen varje månad för att stävja brottsligheten i butiken. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ica-handlaren betalar en miljon per år

I Stenungsund landar kostnaden för säkerhetssytem på omkring en miljon kronor per år för Ica-handlaren Robert.

– Det är hemskt och och fruktansvärt egentligen, men man vågar ju inte ta bort dem. Det handlar om jättemycket pengar som egentligen ska läggas på priserna, vilket är extra svårt i inflationstider. Det blir försämrad vinst, mindre skatt och mindre pengar till välfärden.

Men det är genom att utbilda personalen de kan förhindra att brott begås, menar han.

– Vår personal är oerhört uppmärksam och har järnkoll på bland annat självscanningen. Att utbilda personalen är absolut det bästa vi har gjort.

Bedragare utger sig för att vara din bank – så skyddar du dig

Så mycket betalar butikerna för säkerheten

Enligt Svensk Handel så uppskattas dagligvarubutiker lägga omkring 555 000 kronor varje år på olika säkerhetsåtgärder. Kostnaden för väktare och ordningsvakter är högst. Därefter är kostnaden för larm och kameror näst på utgiftsposten. 

Summan är jämförbar med den så kallade sällanköpshandeln, det vill säga butiker som bedriver handel med till exempel skor, kläder, elektronik och leksaker. Där ligger kostnaden istället på 194 000 kronor i genomsnitt per år och per butik.

Dagligvarubutiker lägger i snitt 550 000 kronor per år för säkerhetsutrustning. Foto: Audun Braastad


/
/