Personal från Sydvatten på plats vid de öppna dammluckorna där Kävlingeån matas från Vombsjön i Vomb. Kävlingeån har efter dammluckorna förvandlats en stor sjö. Bild från 26 januari.
Personal från Sydvatten på plats vid de öppna dammluckorna där Kävlingeån matas från Vombsjön i Vomb. Kävlingeån har efter dammluckorna förvandlats en stor sjö. Bild från 26 januari. - Foto: Johan Nilsson/TT

Rapport: Sjötappning inte orsak till rekordflöde

Vattnet steg rekordsnabbt och husägare stod handfallna vid sina skadade hus. När de rekordhöga flödena i skånska Kävlingeån svämmade över i slutet av januari ökade Sydvatten tappningen av Vombsjön för att hindra dammbrott – något som pekats ut som en av orsakerna till rekordflödet.


Men en rapport från Sydvatten som Länsstyrelsen har begärt in ger nu en helt annan bild.

Enligt den var tappningen mycket lägre än vad man trott – och översvämningar från Kävlingeån hade med senaste tidens nederbörd och snösmältning inträffat i alla fall, uppger Skånes länsstyrelse i ett pressmeddelande.

Kommunerna i området uppmanas nu att arbeta mer med klimatanpassning.

"Kävlingeån rinner genom ett utdikat landskap där 90 procent av de gamla våtmarkerna har försvunnit. Så är det även uppströms Vombsjön. Rapporten visar att det leder till ökad risk för översvämningar, och för snabba förlopp vid extremväder". säger Maria Nitare, vattenhandläggare på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressutskick.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!