Kristdemokraternas toppkandidat i EU-valet Alice Teodorescu Måwe (till vänster) och partiledare Ebba Busch på tisdagen.
Kristdemokraternas toppkandidat i EU-valet Alice Teodorescu Måwe (till vänster) och partiledare Ebba Busch på tisdagen. - Foto: Pontus Lundahl/TT

KD vill ha ny migrationspakt utan "asyllotteri"

KD lanserar ett första konkret förslag inför EU-valet i juni – en "migrationspakt 2.0". Vi måste se till att få slut på årtionden av asyllotteri, säger partiledaren Ebba Busch.


Kristdemokraterna välkomnar den nya asyl- och migrationspakt som EU-parlamentet sade ja till i förra veckan och som tagit åtta år att förhandla fram. Men partiet anser inte att den räcker och vill därför se en "migrationspakt 2.0".

Målet är en ny huvudprincip för hur man söker asyl i EU, med inriktning på dem med störst skyddsbehov.

— En ordnad och stram asylmigration där vi växlar över på ett kvotflyktingsystem, säger Ebba Busch på en pressträff.

Söka utanför EU

Asyl ska i första hand riktas till de mest behövande – ofta kvinnor, barn och äldre – och de som söker sig till EU via lagliga vägar. En stor del av de migranter som nu kommer har inte skyddsskäl påpekar hon.

Huvudregeln framöver ska vara att asyl söks på mottagningscenter utanför EU:s gränser.

— Huvudregeln blir alltså att man inte söker asyl på europeisk och svensk mark, utan man kommer som regel söka asyl innan man kommer till Europa, säger Busch.

KD vill också se ett kvotflyktingsystem inom EU utöver det kvotflyktingsystem som FN har i dag. Via FN-avtalet tar Sverige i dag emot 900 kvotflyktingar varje år.

Den som ändå tar den farliga vägen över Medelhavet ska, om den kommer fram, ha en "nackdel" jämfört med andra asylsökande.

— På så sätt menar vi att man skapar mer ordning, mer trygghet och legala vägar in i Europa, säger KD:s toppkandidat i EU-valet Alice Teodorescu Måwe.

KD lanserar samtidigt sin EU-valskampanj, där "gränser och frihet" är de två ledorden. Sverige behöver sätta gränser för vad EU ska göra, säger Ebba Busch.

— Ju mer EU försöker göra på fler områden, desto mindre bra blir det. När för mycket makt flyttas till Bryssel sätter vi också unionens legitimitet på spel.

Säkra tryggheten

KD återkommer med sitt fullständiga valmanifest senare, men presenterar ett antal prioriteringar.

— Det första och största är att EU måste stärka tryggheten i en tid som beskrivits som den allvarligaste sedan andra världskriget, säger Alice Teodorescu Måwe.

Hon nämner bland annat att EU ska fortsätta att stå upp för Ukraina och även bekämpa den organiserade brottsligheten.

TT
/
/
EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!