Flera matjättars sylt riskerar att innehålla för lite bär, om EU:s förslag röstas igenom.
Flera matjättars sylt riskerar att innehålla för lite bär, om EU:s förslag röstas igenom. - Foto: Jurek Holzer/​Tomas Oneborg/SvD/TT/Jessica Gow/TT​

Sylten som kan bli olaglig – här är hela listan

Mer bär i sylten – det föreslås i ett nytt förslag som EU-kommissionen röstar om i dagarna. Får det grönt ljus är det många syltsorter på den svenska marknaden som ligger risigt till. Vi har granskat vilka.


FAKTA: EU:S "FRUKOSTDIREKTIV"

På Europeiska rådets hemsida sammanställs punkterna som påverkas i den preliminära överenskommelsen av de så kallade "frukostdirektiven".

Fyra kategorier av livsmedel – varav en är sylt – berörs om de nya frukostdirektiven röstas igenom.

  • Honung  - Ursprungsländerna ska anges på etiketten i fallande ordning utifrån vikt. Märkningen kommer även innehålla den procentandel som varje land representerar i blandningen. - Skyldigheten att ange procentandelen på etiketten gäller endast de fyra största andelarna, förutsatt att dessa utgör mer än 50 procent av blandningens vikt. Detta kan medlemsländerna besluta om. - Ursprungsländerna för förpackningar som väger mindre än 30 gram ersättas med en ISO-kod på två bokstäver. - Utvecklade metoder för att upptäcka förfalskad honung kommer tas fram för att bekämpa honungsbedrägerier.
  • Fruktjuicer - För att möta efterfrågan på produkter med mindre socker ska tre nya texter inom kategorin läggas till: ”fruktjuice med minskat innehåll av socker”, ”fruktjuice från koncentrat med minskat innehåll av socker” och ”koncentrerad fruktjuice med minskat innehåll av socker”. - Märkningen ”fruktjuicer innehåller endast naturligt förekommande socker” tillkommer, för att ge konsumenterna mer insikt i vad de dricker.
  • Sylt - Den lägsta tillåtna frukthalten i sylt ökar. Per kilo sylt föreslås 450 gram bär som allmän regel. För "extra sylt" föreslås 500 gram bär som allmän regel. Målet är att minska sockerhalten och öka frukthalten i produkterna.
  • Mjölk - De två medlagstiftarna har enats om att tillåta behandlingar som producerar laktosfria dehydratiserade mjölkprodukter.

Tidigare i veckan skrev Nyheter24 om EU-kommissionens nya frukostdirektiv, som kommer göra sylt med mindre än 45 gram bär per 100 gram förbjuden att marknadsföra som sylt. 

Syftet med förändringen är att hjälpa européer att äta nyttigare, och enligt Sydsvenskan pekar mycket på att de kommer få grönt ljus under omröstningarna 10 och 11 april.

Tillverkarna som hamnar under gränsen på 45 gram kommer, om frukostdirektiven får grönt ljus, ställas inför två val: göra om receptet eller sluta kalla produkten för sylt. Denna förändring har de två år på sig att införa.

Hur stor del av den svenska syltmarknaden skulle stå pall en förhöjd minimigräns på bär? Det har vi djupdykt i. 

Populära sylten kan bli olaglig – efter mer än 100 år

Så gjorde vi granskningen

I Nyheter24:s genomgång jämfördes jordgubbssylt från olika varumärken.

Det framgår ingenstans i EU-förslaget att samma riktlinjer inte skulle gälla ekologisk sylt. Vi har därför inkluderat ekologisk jordgubbssylt i vår sammanställning. 

Vi har däremot inte inkluderat produkter som marknadsförs som "extra prima", "extra fin" eller dylikt, då dessa kommer ha striktare krav än "vanlig" sylt om frukostdirektiven röstas igenom, enligt Europeiska rådet.

Vilka syltsorter blir olagliga att kalla sylt?

De syltsorter som innehåller för lite bär per 100 gram är markerade i fetstil.

  • Garant Sylt Jordgubb - 52 gram bär per 100 gram sylt 
  • Garant Ekologisk Jordgubbssylt - 52 gram bär per 100 gram sylt 
  • Jordgubbssylt Ica I love Eco - 52 gram bär per 100 gram sylt 
  • Torfolk Gård Jordgubbssylt Eko - 52 gram bär per 100 gram sylt 
  • Änglamark Jordgubbssylt Eko - 50 gram bär per 100 gram sylt 
  • Grangärde Musteri Jordgubbssylt - 47 gram bär per 100 gram sylt
  • BoB Squeezy Jordgubbssylt - 46 gram bär per 100 gram sylt
  • Jordgubbssylt Ica - 40 gram bär per 100 gram sylt
  • Jordgubbssylt Coop - 40 gram bär per 100 gram sylt
  • Jordgubbssylt Björnekulla - 40 gram bär per 100 gram sylt
  • Jordgubbssylt Xtra - 35 gram bär per 100 gram sylt
  • Jordgubssylt Eldorado - 35 gram bär per 100 gram sylt

Matjättarnas plan för sylten

Matjättarna Coop, Ica och Axfood har alla tre syltsorter som kommer innehålla för lite bär om reglerna blir verklighet. Hur planerar man att göra?

I en kommentar till Nyheter24 säger Coops presskommunikatör Therese Knapp, att man inte fattat beslut om hur man ska göra i frågan ännu:

"Vi har i dagsläget inte tagit ställning till hur vi ska justera för att följa ett eventuellt ändrat frukostdirektiv, vi inväntar hur beslutet blir. Vi kommer givetvis att uppdatera antingen produkten eller namnsättningen om lagstiftningen ändras."

Inte heller Axfood ger något tydligt svar på frågan än så länge.

"Vi känner till det och kommer så klart att ta hänsyn till det i den kommande utvecklingen av sortimentet", skriver presschefen Magnus Törnblom i en kommentar.

Louise Nilsson, Chef för produktutveckling på ICA Sverige, ger ett liknande svar:

 "Vi kommer att kartlägga hur ICAs sortiment påverkas av direktivet om det blir aktuellt och därefter lägga upp en plan för vilka produkter som eventuellt behöver anpassas."

Läskjätten ändrar på klassiska receptet

Populära varorna försvinner från butikshyllorna

Vad gäller för marmelad?

Huruvida marmelad kommer omfattas av samma regler som sylt om frukostdirektiven röstas igenom är upp till varje medlemsland att avgöra. I vissa länder används termen specifikt för sylt gjord på citrusfrukter, där kraven på fruktmängd kan vara andra.

Men i många länder, däribland Sverige, görs marmelad även på bär. Därför skulle de nya syltkraven kunna appliceras även på de produkterna.

"Medlemsstaterna får, för att ta hänsyn till de gemensamma termer som används av konsumenterna, tillåta att termen "marmelad" används som produktnamnet "sylt" i sitt territorium, utom när det gäller citrussylt", står det i den preliminära överenskommelsen på Europeiska rådets hemsida. 

Om frukostdirektiven röstas igenom, och Sverige väljer att bärmarmelad ska följa samma riktlinjer som sylt, finns det flera produkter som landar under bär-spärren på 45 gram per 100 gram sylt. 

Men här är allt mer ovisst i nuläget, helt enkelt. 

Marmelad som innehåller för lite bär 

De marmeladerna som innehåller för lite bär per 100 gram är markerad i fetstil.

  • St Dalfour Jordgubbsmarmelad - 51 gram bär per 100 gram sylt
  • Jordgubbsmarmelad Kiviks Musteri - 45 gram bär per 100 gram sylt
  • Den Gamle Fabrik Jordgubbsmarmelad - 42 gram bär per 100 gram sylt
  • Jordgubbsmarmelad Ica - 40 gram bär per 100 gram sylt

MISSA INTE: Fler populära godissorter försvinner från Coop

/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!