Björnekulla har gjort sylt sedan 1907.
Björnekulla har gjort sylt sedan 1907. - Foto: Erik Abel/Pontus Lundahl/TT

Populära sylten kan bli olaglig – efter mer än 100 år

En ny EU-lag riskerar att sätta stopp för en svensk sylttillverkares klassiska recept. Anledningen? Det innehåller för mycket socker.


Fakta: EU:s "frukostdirektiv"

På Europeiska rådets hemsida sammanställs punkterna som påverkas i den preliminära överenskommelsen av de så kallade "frukostdirektiven".

Fyra kategorier av livsmedel – varav en är sylt – berörs om de nya frukostdirektiven röstas igenom.

  • Honung 
    - Ursprungsländerna ska anges på etiketten i fallande ordning utifrån vikt. Märkningen kommer även innehålla den procentandel som varje land representerar i blandningen.
    - Skyldigheten att ange procentandelen på etiketten gäller endast de fyra största andelarna, förutsatt att dessa utgör mer än 50 procent av blandningens vikt. Detta kan medlemsländerna besluta om.
    - Ursprungsländerna för förpackningar som väger mindre än 30 gram ersättas med en ISO-kod på två bokstäver.
    - Utvecklade metoder för att upptäcka förfalskad honung kommer tas fram för att bekämpa honungsbedrägerier.
  • Fruktjuicer
    - För att möta efterfrågan på produkter med mindre socker ska tre nya texter inom kategorin läggas till: ”fruktjuice med minskat innehåll av socker”, ”fruktjuice från koncentrat med minskat innehåll av socker” och ”koncentrerad fruktjuice med minskat innehåll av socker”.
    - Märkningen ”fruktjuicer innehåller endast naturligt förekommande socker” tillkommer, för att ge konsumenterna mer insikt i vad de dricker.

  • Sylt
    - Den lägsta tillåtna frukthalten i sylt ökar. Per kilo sylt föreslås 450 gram bär som allmän regel. För "extra sylt" föreslås 500 gram bär som allmän regel. Målet är att minska sockerhalten och öka frukthalten i produkterna.

  • Mjölk
    - De två medlagstiftarna har enats om att tillåta behandlingar som producerar laktosfria dehydratiserade mjölkprodukter.

I ett nytt förslag från EU-kommissionen listas förändringar som ska göra frukostmaten som européerna får i sig nyttigare. 

Här föreslås bland annat en förhöjd minimigräns på mängden bär som sylt måste innehålla för att få fortsätta kallas för just det.

I dag ligger minimigränsen på 35 gram bär per hundra gram sylt. Om förslaget röstas igenom under EU-förhandlingarna den 10 och 11 april höjs gränsen till 45 gram.

Och mycket pekar på att det är så det kommer bli. De tidigare reglerna är över tjugo år gamla och förhandlingarna mellan parlament och ministerråd ska ha gått snabbt, enligt Sydsvenskan

MISSA INTE: Sylten som kan bli olaglig – här är hela listan

Kan behöva ändra klassiska receptet

Skillnaden mellan 35 och 45 gram bär per 100 gram sylt kan låta liten, men faktum är att den hade placerat flera av sylttillverkaren Björnekullas produkter under den tillåtna gränsen. 

Varorna som drabbas är hallonsylten, drottningsylten och jordgubbssylten. Om lagen träder i kraft har Björnekulla två alternativ: att sluta kalla produkterna för sylt eller ändra det klassiska receptet.

Foto: Björnekulla

Sylten kommer bli dyrare – och surare

Enligt Björnekullas vd Pär Berglund kommer det hela resultera i en dyrare sylt, som inte nödvändigtvis smakar bättre.

– Mer bär och mindre socker brukar bli surare. Det handlar om tycke och smak helt enkelt. På många sätt blir det en mer kvalitativ produkt, säger han till Sydsvenskan.

Kullgren: "Sylt har samma innehåll oavsett"

I en kommentar till tidningen betonar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) att sylt med lägre bär- eller fruktinnehåll inte kommer förbjudas, men att det inte längre kommer få gå under den benämningen.

”Det innebär att det som kallas sylt har samma innehåll oavsett om du köper den i Sverige eller i Spanien”, säger Kullgren.

Om EU-förslaget röstas igenom har medlemsländerna två år på sig att genomföra eventuella förändringar i sina produkter. 

MISSA INTE: Fler populära godissorter försvinner från Coop

/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!