Reglerna för odling av industrihampa ska blir tydligare. Arkivbild.
Reglerna för odling av industrihampa ska blir tydligare. Arkivbild. - Foto: Ted S. Warren/AP/TT

Nya regler föreslås för odling av hampa

Jordbrukare ska kunna fortsätta att odla industrihampa utan att bryta mot narkotikalagen. Men det ska krävas särskilda tillstånd, tycker Läkemedelsverket.


Fakta: Hampa

Hampaprodukter kommer från växten Cannabis sativa.

För att få odla hampa i Sverige måste du odla en sort som är godkänd som industrihampa, och ansöka om gårdsstöd. All annan odling av hampa betraktas som narkotika­­produktion.

För alla de godkända sorterna är halten tetrahydrocannabinol (THC), ämnet som kan ge ett rus vid intag, högst 0,30 procent.

Vissa hampaprodukter får användas som livsmedel, bland andra frön, mjöl, hampaprotein, frösmör och fröolja.

Källa: Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Region Stockholm.

Cannabis kan odlas med flera olika syften, bland annat för framställning av industrihampa, läkemedelstillverkning och för att använda i berusningssyfte.

Det har varit otydligt vilken hantering av cannabis som är laglig respektive olaglig. Läkemedelsverket har därför på uppdrag av regeringen tagit fram ett förslag på tydligare regelverk, och hur odling av hampa som omfattas av EU:s jordbrukspolitik kan säkerställas i Sverige.

All cannabis, utom fibrer och frön, ska klassas som narkotika, föreslår Läkemedelsverket.

Jordbrukare som odlar industrihampa ska kunna göra det utan att bryta mot lagen, men hantering av de växtdelar som kan användas för narkotikatillverkning blir tillståndspliktig, enligt förslaget.

För att få tillstånd ska odling göras utomhus av jordbrukare. Tillstånd beviljas av Läkemedelsverket.

Myndigheten föreslår också att krav på tillstånd vid varje in- och utförsel och transit slopas för att undvika handelshinder inom EU.

TT
/
EU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!