Polis undersöker den plats utanför en restaurang i handelsområdet Boländerna i Uppsala där en man i 40-årsåldern sköts till döds i april 2017. Arkivbild.
Polis undersöker den plats utanför en restaurang i handelsområdet Boländerna i Uppsala där en man i 40-årsåldern sköts till döds i april 2017. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Två åtalas för sju år gammalt gängmord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet. Båda två har tidigare fått skadestånd efter att ha suttit häktade i målet.


Männen, 26 och 28 år gamla, uppges tillhöra ledarskiktet i den kriminella grupperingen Dödspatrullen från nordvästra Stockholm. De åtalas för mord och grovt vapenbrott.

"Skälet till att jag nu kunnat väcka åtal är främst att nationellt forensiskt centrum, NFC, med hjälp av förfinade metoder kunnat göra nya undersökningar av beslag", säger senior åklagare Charlotta Stege Unger i ett pressmeddelande.

Avgörande är enligt åklagaren DNA-spår på de engångsoveraller som mördarna bar vid mordet.

Männen misstänktes tidigt för inblandning i mordet och satt häktade hösten 2017, men släpptes i brist på bevis och tilldömdes skadestånd av Justitiekanslern. Den yngre av männen fick 43 000 kronor – trots att hans DNA fanns på mordvapnet.

Mordet skedde kvällen den 1 april 2017 i stadsdelen Boländerna. Två maskerade personer kom till platsen med bil och sköt ihjäl offret när han lämnade en snabbmatsrestaurang.

Senare samma kväll hittades den övergivna flyktbilen med vapen och engångsoveraller som burits av mördarna. Flera personer greps och häktades, men samtliga släpptes senare och mordet har förblivit olöst.

26-åringen häktades i sin utevaro redan 2021. Han satt då frihetsberövad i Spanien för grov narkotikabrottslighet och utlämnades till Sverige i januari i år.

28-åringen häktades förra våren. Han avtjänade då ett fängelsestraff för annan brottslighet.

Enligt åklagaren är fler åtal att vänta i ärendet.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!