Postnords brevbärare lyckas inte dela ut beven i tid.
Postnords brevbärare lyckas inte dela ut beven i tid. - Foto: Emil Langvad/Hasse Holmberg/TT

Stressen på Postnord fick Klara, 20, att krascha: ”Glömde allt”

Klara, 22, hann jobba på Postnord i ett år, sedan blev hon utbränd. Två år senare är hon fortfarande sjukskriven.
– Jag visste inte var jag var eller vad jag höll på med, säger hon till Nyheter24.


Postnords punktlighet

Sommaren 2022 inledde Post- och telestyrelsen (PTS) en granskning av hur Postnord skötte utdelningsverksamheten i Sverige, efter omfattande klagomål. 

Sedan dess har punktligheten för både brev och paket försämrats, och i januari 2024 klarade Postnord inte av att leverera enligt kravet om 95 procent av breven ska vara levererade inom två dagar. 

I februari 2024 gick Postnords vd Annemarie Gardshol ut med att hon vill att servicekravet sänks till att 85 procent av breven ska komma fram inom tre dagar, kombinerat med ett krav på att 97 procent av breven ska vara framme inom fem dagar.

Paket stjäls, breven kommer inte fram i tid och och förtroendet för Postnord sjunker. Vad är det egentligen som händer med posten i Sverige? 

I en serie artiklar granskar Nyheter24 varför Postnord blir allt sämre och inte kan leverera breven i tid. 

Här kan du läsa första delen: Hård kritik mot Postnord: ”Dyrare och mycket sämre”

I den andra delen om Postnord har turen kommit till brevbärarna. Ett yrke som i flera undersökningar de 20 senaste åren visat sig var det värsta vad gäller kombinationen stress och fysisk belastning. 

Klara blev utbränd av att jobba på Postnord

Klara började jobba på Postnord i Dalarna i början av sommaren 2022. Av rädsla för att hennes tidigare arbetsgivare ska förstå vem hon är vill hon inte gå ut med sitt riktiga namn. 

Hon var då 20 år och hade arbetat inom hemtjänsten tidigare. Brevbärare var hennes andra jobb och till en början verkade allt bra, men snabbt började hon känna att något var fel. 

– Det första jag tänkte på som var lite konstigt, var att man inte fick så många upplärningsdagar. Det skulle gå fort, säger hon till Nyheter24. 

Efter två, tre dagar skulle Klara vara fullärd och blev därefter ansvarig för en egen runda och stod helt utan hjälp. 

– Det var väldigt mycket stress. Du skulle hinna klart och helst inte ta någon rast, säger hon. 

En arbetsdag började vid 8, med ett möte som följdes av postsortering. Arbetsbördan varierade beroende på slinga och mängden post. Klara hade många lägenheter på sin runda, vilket innebar mycket post och spring i trappor. 

Förutom att dela ut post, så ska brevbärarna också tömma de gula lådorna innan klockan 15 och hämta upp paket och brev i affärer. Några raster var inte schemalagda, utan de fick Klara ta när hon hade tid, om hon hade tid. Oftast någon gång mellan ett och tre på eftermiddagen.

– Det var bara stress, stress, stress, och när du var klar med slingan skulle du tillbaka och skicka tillbaka den post som kommit fel, säger Klara.

Brevbäraren Emilia anmäler Postnord – efter larmet om arbetsmiljön: "De kommer aldrig ge sig"

På många håll har cykeln bytts ut mot eldrivna fordon. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så är det att vara brevbärare i dag 

Enligt Stefan Fougt, som varit huvudskyddsombud för Posntord Sverige i närmare 15 år, så är arbetet som brevbärare lika påfrestande i dag som för 20 år sedan, men arbetsbelastningen har blivit annorlunda. 

Effektiviseringen med maskiner som sorterar posten, gör att brevbärarna lägger större tid av arbetspasset på att dela ut post. Antalet brev som skickas i Sverige har minskat men istället skickas fler små paket, vilket också förändrat arbetet. 

Att posten började delas ut varannan dag 2022 skulle effektivisera arbetet och underlätta för brevbärarna, men åsikterna om hur det blivit i praktiken skiljer sig åt. Förändringen har inneburit att det blir mindre sträckor för brevbärarna att röra sig och färre trappor att gå i, men mer att bära på varje runda. 

– Om posten bara delas ut varannan dag blir det dubbelt så mycket post, men innebär att det blir en kortare tur. Det innebär förenklat att det blir mer att bära i färre trappor, vilket innebär en annan belastning, säger Fougt till Nyheter24 och fortsätter: 

– De som tycker det är jobbigt att bära har fått det sämre, medan de som inte har så bra kondition tycker det är skönt. Det blir således individuellt hur det drabbar den enskilde vid en sådan förändring.

Det finns inga regler för exakt hur mycket en brevbärare max får lyfta, men däremot är utrustningen som bärvästar, lådor och säckar anpassade så att att de inte ska väga för mycket. 

– Men självklart finns det en övre gräns om man behöver gå in på en gård med många portar, då ska man ha rätt redskap, fordon eller gå flera gånger, säger Stefan Fougt.

Magnus Wislander fick sparken från Postnord efter 36 år

Stefan Fougt, huvudskyddsombud för Posntord Sverige. Foto: Privat

"Visste inte var jag var"

Enligt Klara visade cheferna ingen förståelse för den stressiga arbetssituationen och ifrågasatte när hon och kollegorna registrerade övertid då de inte hunnit ta rast. 

Vissa dagar kunde tolv brevbärare vara sjukskrivna, för att folk inte orkade med arbetsbelastningen. Det ledde i sin tur till mer arbete för de som var på plats, och förseningar när inte all post hann delas ut.

När Postnord började dela ut brev varannan dag, blev stressen värre. Klara fick en ny runda som var ännu jobbigare, och till slut blev det för mycket.

– Jag var stressad innan, men det blev värre. Till slut raserade det. Jag började glömma bort saker, visste inte var jag var eller vad jag höll på med, det var jätteläskigt.

Ett år efter att 20-åringen börjat på Postnord, blev hon utbränd och sjukskriven. Två år har gått sedan dess, och Klara är fortfarande sjukskriven. 

– Det har varit svårt. I början var de väldigt förstående och skulle bry sig, men så gick mitt kontrakt ut och sedan dess har de inte hört av sig. 

Postnord-vd:ns lön: Så mycket tjänar Annemarie Gardshol

Det skickas allt fler små paket med Postnord. Foto: Tomas Oneberg/TT

Klara har fortfarna kvar vänner som jobbar på samma kontor som hon gjorde, och enligt de före detta kollegorna har inget förändrats.

Vad tror du krävs för att det ska bli en förändring?

– Först och främst mer folk, och vi kan inte dela ut varannan dag. 

Sjukskrivningarna inom Postnord har ökat

Enligt Stefan Fougt har sjukskrivningarna ökat något de senaste åren, men han vet inte vad det beror på. 

– Sjuktalen gick upp under pandemin och har inte riktigt gått ner till samma nivå som före densamma. Om detta beror på att man lättare stannar hemma då man känner sig sjuk eller om det beror på annat har vi inte fått klarhet i, säger han. 

Fougt påpekar att brevbäraryket är fysiskt påfrestande. 

– Vi har många som har ont i armar och knän, säger han. 

Här vägrar Postnord dela ut brev

Vet du mer? 

Är du brevbärare eller har du en historia om Postnord du vill dela med dig av? 

Hör av dig till alma.yttergren@nyheter24.se eller smsa 0702024841!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!