En bomb exploderade i Handen söder om Stockholm natten mot måndagen.
En bomb exploderade i Handen söder om Stockholm natten mot måndagen. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Ny explosion – mordmisstänkt skriven på adressen

En explosion har inträffat vid ett flerfamiljshus i Handen söder om Stockholm. På adressen är en ung man som nyligen häktades för anstiftan till mord skriven.


Polisen fick in flera samtal om en kraftig smäll i Handen vid 03 på måndagsmorgonen.

— Väl på plats kunde vi konstatera att något hade detonerat vid ett flerfamiljshus och sprängt sönder porten och flera fönster i närheten, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

P4 Stockholm har pratat med Johan som bor i en av de drabbade lägenheterna, som berättar att han vaknade av en hög smäll:

— Sambon skrek bara att det var en bomb, säger han. Det luktade krut i lägenheten och det var immigt.

Sprängdådet i Handen är det tredje i Stockholm på fyra dagar.

Barn i bostaden

Han har tre barn i lägenheten.

— Det är klart att det skapar en otrygghet för dem framför allt, säger han.

Det finns inga uppgifter om personskador i samband med explosionen.

En man i 20-årsåldern som misstänks för grova brott under höstens våldsvåg är skriven på adressen. Han häktades i slutet av januari misstänkt för inblandning i ett mord och mordförsök i Jordbro i Haninge samt ett mordförsök i Åkersberga i slutet av september.

Inte hemlig identitet

Utgångspunkten i Sverige är att identiteten på häktade personer alltid blir offentlig, men det senaste året har det blivit vanligare att det hemlighålls på grund av hämndrisken i våldsvågen. Enligt åklagare Åsa Valter som begärde mannen häktad funderar man just nu alltid på om identiteten ska vara offentlig eller ej.

Varför blev det inte så i det här fallet?

— Det är jättesvårt för mig att uttala sig om det i nuläget, säger Åsa Valter.

Polisen vill inte kommentera kopplingen men uppger att man undersöker eventuella måltavlor på adressen.

— Ett team av utredare och underrättelseinhämtare arbetar med att gå igenom var och en som bor i fastigheten för att se mot vem eller vilka detta skulle kunna ha varit riktat, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Sprängdådet i Handen är det tredje i Stockholm på fyra dagar. Natten mot fredagen exploderade det vid ett flerfamiljshus i Sundbyberg, och knappt ett dygn senare vid en frisörsalong i Vinsta i västra Stockholm.

— Vi ser över hur man kan placera de här sprängningarna i förhållande till varandra – om man kan det. Men det är en av hypoteserna eftersom de kommer så isolerat och med så kort tidsintervall, säger Österling.

En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!