Ungern har lovat att "inte vara sist" att godkänna Sverige. Arkivbild.
Ungern har lovat att "inte vara sist" att godkänna Sverige. Arkivbild. - Foto: Arkivbild/TT

Ungerns opposition begär Natoomröstning

Det socialdemokratiska oppositionspartiet i Ungern har begärt en omedelbar extra parlamentssittning för att rösta om Sveriges Natoanslutning, uppger den ungerska nyhetssajten 24.


För att sittningen ska bli av krävs dock att parlamentets beredningsutskott bifaller förslaget. Socialdemokraterna i Ungern föreslog samma sak redan i oktober, men då avslogs deras begäran.

Ungern är tillsammans med Turkiet de enda Natoländer som ännu inte har godkänt Sveriges ansökan. Ungern har hittills, gång på gång, uttalat att landet inte kommer bli sist att ta upp ansökan men har inte sagt något om när.

Sveriges Natoansökan tas upp

Förra veckan skickade den ungerska regeringen signaler om att ett godkännande av Sveriges Natoansökan kan dröja. Sverige "verkar inte prioritera Natomedlemskapet" och har inte gjort något för att öka förtroendet för landets lämplighet för medlemskap, uppgav en medarbetare till Ungerns premiärminister Viktor Orbán, enligt nyhetsbyrån Reuters.

På tisdagen kan Sverige dock ta ännu ett kliv mot medlemskap i Nato när Sveriges ansökan väntas tas upp i det turkiska parlamentet. Omröstningen föregås av en debatt i parlamentet och beroende på hur långdragen debatten blir kan beskedet dröja ända till sent på kvällen, eller till och med onsdag.

TT
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!