En flaska doftsprej som lämnats på en het platta orsakade en kraftig explosion
En flaska doftsprej som lämnats på en het platta orsakade en kraftig explosion. - Foto: Johan Nilsson/Henrik Montgomery/TT

Doftspray sprängde ut hel husfasad – kvinna åtalas

En flaska doftsprej som lämnats på en het platta orsakade en kraftig explosion i en lägenhet på Bergnäste i Luleå förra året. Nu döms en kvinna för allmänfarlig vårdslöshet.


Det var i oktober förra året som en burk med doftspray detonerade och fick en husvägg att tryckas ut. Flaskan ska ha glömts kvar på en het spisplatta som senare ledde till explosionen, vilket polisen kom fram till efter en omfångsrik utredning, rapporterar SVT Norrbotten.

Efter att det första larmet om smällen kom in till SOS alarm evakuerades boende och en granne som väcktes av den dova smällen säger till nyhetskanalen att han såg att "halva väggen tryckts bort".

Huset evakuerades och en person fick föras till sjukhus.

Miljonbelopp för att reparera fasaden

Enligt åklagaren uppgick skadorna till åtminstone 500 000 kronor, vilket tingsrätten menar är styrkt utifrån bevisningen. 

Kvinnan döms för allmänfarlig vårdslöshet samt ringa narkotikabrott. Straffet blir dagsböter i 90 dagar om 50 kronor – totalt 4 500 kronor.

Byggnaden ägs av den kommunala fastighetsbolaget Lulebo. Styrelseordförande Kent Ögren kommenterar domen till SVT:

– Jag är inte ett överraskad att det blev en fällande dom. Sedan får vi se om det här är något vi behöver ta vidare i en fortsatt process. Vi vet ju vad det har kostat att reparera lägenheten, runt 1,4 miljoner kronor, säger Ögren.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!