Den amerikanske affärsmannen Warren Buffett. Arkivbild.
Den amerikanske affärsmannen Warren Buffett. Arkivbild. - Foto: Nati Harnik/AP/TT

Buffett samlar i ladorna – och gör plats för mer

Den amerikanske affärsikonen Warren Buffett och hans bolagskonglomerat Berkshire Hathaway fortsätter samla i ladorna, där han dessutom gör plats för mer. Men innehavet i teknikjätten Apple minskade med 13 procent under första kvartalet.


Siffror ur Berkshire Hathaways rapport för första kvartalet på lördagen visar att rörelseresultatet blev 11,2 miljarder dollar, rapporterar Bloomberg.

Och mycket av det fortsätter att läggas på hög, eftersom riskviljan varit förhållandevis låg. Nu har kassakistan vuxit till 189 miljarder dollar (cirka 2 043 miljarder kronor).

När Berkshires årsstämma öppnade på lördagen sade Buffett att "det är ett rimligt antagande" att tillgångarna har ökat till 200 miljarder dollar i mitten av sommaren.

— Vi skulle älska att spendera dem, men vi kommer inte att spendera dem om vi inte tror att vi gör något som har väldigt liten risk och som vi kan tjäna mycket pengar på.

Han sade också mycket pengar är bra att ha om någonting "går snett".

Apple näst viktigast

Samtidigt minskade innehavet i Apple med 13 procent under kvartalet.

Men det är en skilsmässa inom citattecken. I slutet av kvartalet var Apple fortfarande Berkshires absolut största enskilda innehav med 790 miljoner aktier, värda 135,4 miljarder dollar.

Det är andra kvartalet i rad som Buffett sänker sitt innehav i Iphonetillverkaren, under det förra minskade det med 116 miljoner aktier, skriver CNBC.

Buffetts intresse för Apple har varit högt i flera år och han har kallat innehavet för sitt näst viktigaste ägande efter Berkshires försäkringsverksamhet.

Sålt allt i Paramount

En total skilsmässa har däremot Berkshire genomdrivit med krisande medieföretaget Paramount, som tappat 12,9 procent i aktiekurs i år efter ett ras på 44 procent i fjol.

Buffett tar helt på sig felbesluten om aktieköp i Paramount i början av 2022.

— Det var 100 procent mitt beslut och vi har sålt alltihop och vi förlorade ganska mycket pengar.

I torsdags kom uppgifter om att underhållningsjätten Sony och riskkapitalbolaget Apollo Express vill köpa Paramount och lagt ett bud på cirka 26 miljarder dollar.

TT
/