Kostnaden för bolån med rörliga ränta kan minska med flera tusen per månad om Riksbanken sänker styrräntan lika mycket som den statliga banken SBAB:s ekonomer tror. Arkivbild
Kostnaden för bolån med rörliga ränta kan minska med flera tusen per månad om Riksbanken sänker styrräntan lika mycket som den statliga banken SBAB:s ekonomer tror. Arkivbild - Foto: Janerik Henriksson/TT

Bolånejätten: Fem räntesänkningar i år

SBAB räknar med fem räntesänkningar från Riksbanken i år. Prognosen kommer i en ny konjunkturrapport från den statliga bolånebanken.


Den första sänkningen på 0,25 procentenheter från dagens 4,00 procent kommer redan i maj. Och när riksbankschef Erik Thedéen och hans direktion sätter punkt för året har räntan sänkts till 2,75 procent, enligt SBAB:s ekonomer.

Om bolåneräntan skulle hänga med nedåt med 1,25 procentenheter skulle det dra ned räntekostnaden för ett lån på tre miljoner kronor med 37 500 kronor per år – eller 3 125 kronor per månad – före ränteavdrag.

"Signalerna från ECB senast var att man inte utesluter en sänkning i juni. Sker inte det tror jag att Riksbanken efter en första sänkning i maj väljer att avvakta med nästa sänkning, såvida inte inflationen tvärdyker i maj. Att styrräntan ska ner totalt med minst 1 procentenhet under året – troligen mer – är dock fullt rimligt sett till hur inflationsutsikterna ser ut i Sverige just nu", säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

SBAB hade vid årsskiftet en utlåning på drygt 517 miljarder kronor.

TT
/