Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk är programledare för Lyxfällan
Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk. - Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Lyxfällan-experterna: Så mycket ska du spara varje månad

Det svåra ekonomiska läget märks fortfarande av i allra högsta grad. Men hur mycket slantar bör man lägga undan varje månad? Nyheter24 frågade Lyxfällan-programledarna och ekonomerna Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk.


Lyxfällan är programmet där människor över hela Sverige får hjälp att reda ut sina ekonomiska problem. Enorma skuldberg och dyra vanor ligger ofta till grund för deltagarnas ohållbara livsstil, och läget är inte sällan akut. 

Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk är programledare för Lyxfällan

Programmet har sänts på TV3 i 34 säsonger, och just nu är det ekonomerna Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk som är programledare för långköraren. De båda programledarna har medverkat i ett stort antal säsonger, och har med andra ord hjälpt otaliga deltagare med ekonomin. 

Jimmy köpte en dammsugare för 40 000 – har inte råd med mat

Magdalena Kowalczyk: "Ta hundralappen och lägg undan"

Jimmy i Lyxfällan får hjälp att få överblick över sin budget. Foto: TV3/Lyxfällan

Nyheter24 frågade Lyxfällan-programledarna om hur mycket de tycker att man som privatperson ska försöka lägga undan varje månad, och Magdalena Kowalczyk menar att de allra flesta i alla fall bör försöka lägga undan ett par hundralappar. 

– Jag tycker framförallt att man ska lägga undan varje månad. Med små marginaler så har man kanske inte mer än ett par hundralappar. Jag vet många som som säger till mig: “Men Magda, jag går breakeven varje månad. Jag har inte ens en spänn över”. Men det är inte riktigt sant. Då får man offra sin fika ute med kompisen. Drick kaffet och ät bullen hemma istället, och ta den hundralappen och lägg undan, förklarar Magdalena Kowalczyk och fortsätter:

– Jag tycker framförallt att du ska göra en rutin där du lägger undan ett par hundralappar i ett buffertsparande, vilket är vår krockkudde egentligen. Och sen idealiskt, om man har lite fler än bara de där hundralapparna, så är det väldigt klokt att lägga undan dem också. 

Simon har haft 50 bilar – har skulder på 4 miljoner: "Lyxlirare"

Magnus Hedberg: "Då brukar börsen piggna till"

Även Magnus Hedberg betonar hur viktigt det är att faktiskt försöka spara pengar varje månad. 

– Det är alltid bra att ha ett månadssparande. Men nu i dåliga tider så är det ju extra bra att spara. När det väl vänder och räntesänkningen kommer så brukar ju oftast börsen också piggna till lite grann, så att det ökar i värde, förklarar Lyxfällan-programledaren och fortsätter: 

– Med det sagt så är det ju också väldigt många som faktiskt är tvungna att kapa sitt sparande. De kanske har haft ett sparande förut och hade lite bättre marginaler, men nu har man så höga levnadskostnader så att man inte har råd att spara. 

Magnus Hedberg. Foto: TV3/Lyxfällan

Förändringen i nya Lyxfällan – stora skillnaden: "Det märks"

Så mycket ska du försöka spara varje månad

Hur mycket rekommenderar Magnus Hedberg egentligen att man ska spara varje månad? Han förklarar att det finns en viss procentandel som är en bra hållpunkt, men han betonar även att det kan vara väldigt individuellt. 

– Om man kan så bör man spara så mycket som möjligt förstås, för att spara undan till sämre tider. Man pratar åtminstone tio procent av sin inkomst som måttstock, men det där är väldigt individuellt. Bor du i hyresrätt, är singel och har jobb så är det inte så mycket oförutsedda kostnader som kan komma, och du behöver inte ha så stor buffert. Då kanske du å andra sidan också har större marginaler att faktiskt kunna spara för framtida drömboende. 

– Men bor du i hus, har familj, barn, bilar, sommarstuga och så vidare, då har du väldigt mycket oförutsedda utgifter som kan dyka upp. När något behöver göras, när något går sönder, då måste man ju ha större buffert och större marginal. Med andra ord måste man också då ha ett större sparande. 

Kelly köper leksaker på kredit – går back 42 900 kronor varje månad

/
/