Det var den 18 mars i fjol som två maskerade gärningsmän gick in på en krog på Vårväderstorget på Hisingen i Göteborg och sköt vilt omkring sig med automatvapen.
1 av 6
Det var den 18 mars i fjol som två maskerade gärningsmän gick in på en krog på Vårväderstorget på Hisingen i Göteborg och sköt vilt omkring sig med automatvapen. - Foto: Polisen
En av dem bar en polisväst.
2 av 6
En av dem bar en polisväst. - Foto: Polisen
Åtta män mellan 19 och 28 år har stått åtalade för gärningen, och i dag dömer tingsrätten samtliga för att tillsammans ha planerat och förberett skjutningen.
3 av 6
Åtta män mellan 19 och 28 år har stått åtalade för gärningen, och i dag dömer tingsrätten samtliga för att tillsammans ha planerat och förberett skjutningen. - Foto: Polisen
Fem av männen har "deltagit i olika roller som medgärningsmän vid själva skjutningen".
4 av 6
Fem av männen har "deltagit i olika roller som medgärningsmän vid själva skjutningen". - Foto: Polisen
Samtidigt har två andra startat bilbränder i syfte att avleda polisen, medan en tredje haft en samordnande roll.
5 av 6
Samtidigt har två andra startat bilbränder i syfte att avleda polisen, medan en tredje haft en samordnande roll. - Foto: Polisen
Fem av männen döms för mord och försök till mord. De övriga tre döms som medhjälpare till dessa brott.
6 av 6
Fem av männen döms för mord och försök till mord. De övriga tre döms som medhjälpare till dessa brott. - Foto: Polisen

Två män döms till livstids fängelse för de brutala krogmorden i Göteborg

Två personer dödades och åtta skadades i krogmorden på Hisingen förra året. I dag kom domen mot de åtalade.


Det var den 18 mars i fjol som två maskerade gärningsmän gick in på en krogVårväderstorgetHisingen i Göteborg och sköt vilt omkring sig med automatvapen. Åtta personer skadades och två dog i skjutningen.

Åtta män mellan 19 och 28 år har stått åtalade för gärningen, och i dag dömer tingsrätten samtliga för att tillsammans ha planerat och förberett skjutningen.

PolisvästEn av männen bar en polisväst under skjutningen. Bildkälla: Polisen

Fem av männen har "deltagit i olika roller som medgärningsmän vid själva skjutningen". Samtidigt har två andra startat bilbränder i syfte att avleda polisen.

Ytterligare en man "har haft en samordnande roll i en lägenhet i närheten av Vårväderstorget", skriver Göteborgs tingsrätt i ett pressmeddelande.

Av de fem männen som deltog vid själva skjutningen har två skjutit inne på krogen, en hållit vakt och en tredje väntat i en flyktbil. Den femte personen har befunnit sig i en bil i området.

Alla fem döms för mord och försök till mord. De övriga tre döms som medhjälpare till dessa brott. Männen döms också till att betala skadestånd till brottsoffren.


Eftersom flera av männen var under 21 år vid skjutningen döms endast två av de mordåtalade, en 28-åring och en 25-årig man, till livstids fängelse.

För männen som var mellan 18 och 20 år bestäms straffen till mellan 7 och 14 års fängelse.

SkjutningBild från utredningen. Bildkälla: Polisen

Flera av de misstänkta männen ska ha vuxit upp tillsammans och varit vänner sedan barnsben med flera av offren. Händelsen misstänks handla om en gängkonflikt i stadsdelen Biskopsgården, något som tingsrätten också har kommit fram till var motivet.

Rättegången var en av de största som Göteborgs tingsrätt någonsin haft.

Alla de åtalade männen har nekat till brott.

Dom
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!