En Hemköp-butik i Helsingborg kritiseras av Miljöförvaltningen för att brista i grundläggande hygien.
En Hemköp-butik i Helsingborg kritiseras av Miljöförvaltningen för att brista i grundläggande hygien. - Foto: Janerik Henriksson/TT Ali Lorestani /TT

Hemköp-butiken kritiseras för mögel och smuts: "Har brustit"

En Hemköp-butik i Helsingborg kritiseras av Miljöförvaltningen för att inte ha tillräckligt god hygien. Butiken hade allt från mögel och ingrott smuts, till äckliga rengöringsverktyg.


En Hemköp-butik i Helsingborg kritiseras av Miljöförvaltningen för att inte fylla upp kraven för grundläggande hygien och städning. Butiken har mögel, ingrodd smuts och använder även smutsiga redskap vid städning. 

Kunderna rasar på Ica: ”Fullkomligt vidrigt”

Hemköp-butiken smutsig

Enligt rapporten, som Nyheter24 tagit del av, brister butiken i att underhålla sina lokaler och sin utrustning. Miljöförvaltningen menar att det var smutsigt i stora delar av butiken. 

I Hemköp-butikens golvbrunnar fanns det ingrott smuts och även ventilationsgallerna på kylaggregaten var smutsiga. Den städutrustning som personalen använt var mycket smutsig, och i behov att bytas. En del av redskapen förvarades på golvet, vilket Miljöförvaltningen påpekar medför en risk för att mikroorganismer växer på exempelvis mopparna.

Även på de ytor där mat tillagas ansåg inspektörerna att det var ohygieniskt. Diskmaskinen som tillhör delikatessdisken hade rödmögel på kanterna och en smutsig spolarm, och ventilen ovanför maskinen var smutsig. Där ren disk ska placeras i diskrummet förvarades också lortig och dammig utrustning. 

En del av den utrustning som används på Hemköp-butiken var också rostiga, exempelvis rullvagnarna och en del hyllor. Samma saker var inte heller rengjorda. 

Slutligen var butikens golv inte heller rena, och även där syntes en påväxt som liknade mögel. 

Nu blir maten dyrare igen – Willys höjer priserna mest

Kyckling förvarades utanför kylen

När Miljöförvaltningen var på plats noterade de också att Hemköp-butiken behövde se över sina rutiner för kylkedjan. En del av de livsmedel som ska serveras varmt förvarades nämligen i för låga temperaturer, exempelvis kyckling och burek. 

När nedkyld kyckling levererades till butiken stod den framme i butiken en stund, vilket gjorde att kycklingen gick upp i temperatur innan den kyldes ner igen. 

Golven i butiken var både smutsiga och hade spår av mögel. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Här stänger Hemköp sina snabbkassor efter stöldvåg: "Är synd"

Hemköps svar: "Vi har brustit"

Hemköp behöver nu åtgärda bristerna, eller överklaga kritiken om de inte håller med om Miljöverkets beslut. Nyheter24 har sökt Hemköp, som menar att de tagit till sig av kritiken och att de genomfört ändringar i sina rutiner. 

– Miljöförvaltningen har varit där, och vi har reagerat på punkterna med en gång. Vi har brustit under en period, men vi har reagerat direkt, säger regionchefen på Hemköp i ett samtal med Nyheter24. 

Full man gömde sig i Ica-butik efter stängning – skulle panta

Så undviker du avstämning i Coops snabbkassor

Coop-butik ryter ifrån: ”Anmält och blockat”

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!