Eden Golan som representerar Israel visas på skärm under den första semifinalen i den 68:e upplagan av Eurovision Song Contest (ESC) på Malmö Arena, i Malmö.
Eden Golan som representerar Israel visas på skärm under den första semifinalen i den 68:e upplagan av Eurovision Song Contest (ESC) på Malmö Arena, i Malmö. - Foto: Jessica Gow/TT

Golan: Hedrad över att vara Israels röst

Eden Golan säger sig vara hedrad över att representera Israel i Eurovision. I en av få intervjuer som artisten gett säger hon sig vilja "ena genom musiken".


Vägen mot Eurovision har kantats av protester för Eden Golan, som ska framföra bidraget "Hurricane" för Israel – låten som först hette "October rain". Titeln bedömdes vara för politisk av EBU då den ansågs vara en referens till Hamas terrorangrepp mot Israel den 7 oktober förra året – en attack som ledde till det pågående kriget mellan Israel och extremiströrelsen i Gaza.

Än så länge har den 20-åriga artisten knappt uttalat sig, men till Reuters säger hon att det är väldigt viktigt för henne att komma till finalen.

— Särskilt i år. Jag känner mig hedrad över möjligheten att vara mitt lands röst, säger hon.

Enligt Golan åker hon till Eurovision för att "dela min röst, min kärlek och min gåva från Gud". Hon hoppas kunna ena genom musiken, som är EBU:s slogan. Samtidigt protesterar många mot att Israel medverkar, främst på grund av de höga civila dödstalen i Gaza. På frågan hur hon känner inför möjliga protester i Malmö svarar Golan:

— Det är upp till dem. Folk har rätt att säga sin mening men jag fokuserar på min del, vilket är att bjuda på det bästa uppträdandet, och att fokusera på de bra, bra vibbarna och de goda människorna.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!