Hundratals danskar väntas anlända i Malmö på torsdagen för att demonstrera mot Israels deltagande i Eurovision. Arkivbild.
Hundratals danskar väntas anlända i Malmö på torsdagen för att demonstrera mot Israels deltagande i Eurovision. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Danska demonstranter fyller bussar till Malmö

Bussarna från Köpenhamn till Malmö är redan fullbokade. På torsdag väntas hundratals danskar resa över sundet för att delta i protester mot Israel. Det är självklart för oss att ansluta när det är så nära, säger Martin Bryld, presstalesperson för Danmarks samlade Palestinagrupper.


Valet av dag är ingen slump. På torsdag går Eden Golan upp på scenen i Malmö Arena för att representera Israel.

Samma dag planeras sedan tidigare en demonstration i Malmö under parollen ”Uteslut Israel från Eurovision”. Över 20 000 personer från olika europeiska länder väntas delta.

Danmark är ett av länderna. Martin Bryld uppger att de har ordnat med åtta bussar och att alla biljetter är slutsålda.

— Bussarna rymmer cirka 500 personer. Sedan är det också personer som kommer att åka över med tåg. Intresset har varit jättestort så det är svårt att säga exakt hur många danskar som kommer att delta, säger Martin Bryld.

De danska demonstranterna har drivit en kampanj med en uppmaning till artisten Saba, som representerar Danmark i torsdagens semifinalen, om att hon ska bojkotta tävlingen. Saba har i sin tur uppgett att pressen varit tuff, men att hon trots allt kommer att delta.

— Vi menar att man inte borde delta i Eurovision i år med hänvisning till Israels deltagande, men allt pekar på att hon och andra artister kommer att delta. Då får vi istället mobilisera för en fredlig demonstration, säger Martin Bryld.

TT: Är artister rätt personer att sätta press på?

— Vi är såklart medvetna om att artisterna inte släpper bomber över Gaza, men vi anser att Eurovision, med Israels deltagande, legitimerar och normaliserar kriget i Gaza.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!